Jan Hedhs kardemummaknutar

Foto: TV4
Jan Hedhs kardemummaknutar
16 ingredienser
Jan Hedhs kardemummaknutar gjord på hans klassiska vetedeg. Idealisk degtemperatur 26–28 grader.
Se fler recept ur
Ingredienser
Fördeg
- 700 g vetemjöl (med hög proteinhalt, gärna stenmalet, eller vitt dinkelmjöl)
- 25 g strösocker
- 500 g mjölk
- 75 g jäst
Bortgörning
- 1300 g fördeg
- 500 g vetemjöl med hög proteinhalt, gärna stenmalet
- 175 g strösocker
- 20 g havssalt
- 20 g kardemumma, stött i mortel
- 50 g ägg [1 st]
- 250 g smör, rumstempererat
Fyllning
- 500 g smör
- 500 g mandelmassa
- 80 g kardemumma, grovmalen
- 100 g vetemjöl
- 100 g vetemjöl
Gör så här
- Väg upp mjöl och socker. Lös upp jästen i mjölken och häll den över mjölet. Knåda degen på låg hastighet 5–6 minuter. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt jäsa på varmt ställe tills den fördubblats i volym, ca 30–45 minuter.
- Lägg fördegen i degbunken, häll över mjöl, socker, salt, kardemumma och ägg. Arbeta degen på låg hastighet 5–6 minuter. Tillsätt smöret i små bitar, öka hastigheten och arbeta degen riktigt elastisk ytterligare ca 10 minuter. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt jäsa 30 minuter.
- Kavla ut degen cirka 4 mm tjock och bred som ett A4 ungefär. Bred ut fyllningen i mitten och vik in degen över den. Vänd degplattan så att skarven kommer underst. Sporra ut cirka remsor, vrid dem i handen och knyt ihop. Lägg i formar och pensla med ett uppvispat ägg.
- Låt bullarna jäsa i ungefär en timme. Sätt ugnen på 230 grader och grädda bullarna gyllenbruna, cirka 12-15 minuter.
- Låt svalna på galler.