700 g vetemjöl (med hög proteinhalt, gärna stenmalet, eller vitt dinkelmjöl)
25 g strösocker
500 g mjölk
75 g jäst
Bortgörning
1300 g fördeg
500 g vetemjöl med hög proteinhalt, gärna stenmalet
175 g strösocker
20 g havssalt
20 g kardemumma, stött i mortel
50 g ägg [1 st]
250 g smör, rumstempererat
Fyllning
500 g smör
500 g mandelmassa
80 g kardemumma, grovmalen
100 g vetemjöl
100 g vetemjöl
Gör så här
Väg upp mjöl och socker. Lös upp jästen i mjölken och häll den över mjölet. Knåda degen på låg hastighet 5–6 minuter. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt jäsa på varmt ställe tills den fördubblats i volym, ca 30–45 minuter.
Lägg fördegen i degbunken, häll över mjöl, socker, salt, kardemumma och ägg. Arbeta degen på låg hastighet 5–6 minuter. Tillsätt smöret i små bitar, öka hastigheten och arbeta degen riktigt elastisk ytterligare ca 10 minuter. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt jäsa 30 minuter.
Kavla ut degen cirka 4 mm tjock och bred som ett A4 ungefär. Bred ut fyllningen i mitten och vik in degen över den. Vänd degplattan så att skarven kommer underst. Sporra ut cirka remsor, vrid dem i handen och knyt ihop. Lägg i formar och pensla med ett uppvispat ägg.
Låt bullarna jäsa i ungefär en timme. Sätt ugnen på 230 grader och grädda bullarna gyllenbruna, cirka 12-15 minuter.