Ankbröst med asiatisk morotssallad

Ankbröst med asiatisk morotssallad
Foto: tv4
Donal Skehan
Donal Skehan

Ankbröst med asiatisk morotssallad

11

19 ingredienser

45 min

Marinerat ankbröst serveras med en fräsch sallad med morötter, kål, groddar och sesam.

Ingredienser

portioner4
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 6 msk honung
  • 2 tsk risvinäger
  • 3 klyftor vitlök, skalade
  • 4 tsk szechuanpeppar, mald
  • 4 stjärnanis
  • 4 ankbröst, med skinn
  • flingsalt

Morotssallad:

  • 0,5 salladskål
  • 150 g böngroddar
  • 2 morötter, skalade
  • 4 salladslökar
  • 1 dl rostade sesamfrön
  • 1 dl koriander, hackad
  • 1 apelsin

Salladsdressing:

  • 1 msk risvinäger
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk sesamolja

Gör så här

  1. Blanda samman soja, honung och risvinäger i en bunke. Krossa vitlöksklyftorna med flingsalt och blanda till en pasta och tillsätt till bunken. Mortla pepparn och anisen och blanda runt allt i bunken.
  2. Skär snitt i skinnet på ankan, gör ett kryssmönster, men skär bara i skinnet, inte hela vägen ner i köttet. Lägg ner ankan i marinaden, blanda väl och låt marinera i ca 10-15 minuter.
  3. Stek ankan i en varm panna, skinnsidan först, sedan runt om så den får yta. Stek sedan i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.
  4. Gör salladen genom att strimla kålen och salladslöken, skär moroten tunt, använd tex. en osthyvel. Blanda alltsammans med groddar och skalet från en tvättad apelsin.
  5. Blanda samman dressingen och slå över salladen. Toppa med koriander och rostade sesamfrön.
    Ta ut ankan ur ungen, låt den vila några minuter på skärbrädan och skär sedan fina bitar av ankan.