Misostekt sej med grönsaker och sesamaioli

NYHET
Misostekt sej med grönsaker och sesamaioli
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Misostekt sej med grönsaker och sesamaioli

19 ingredienser

En smakrik fiskrätt med japanska influenser där sejfilé tillagas i en mild miso- och mirinmarinad. Till fisken serveras lättkokta grönsaker i buljong, krämig sesamaioli och fluffigt ris, toppat med svarta sesamfrön.

Ingredienser

portioner

Fisk

  • 800 g sejfilé
  • 1 dl vit misopasta
  • 0,5 dl mirin
  • 0,5 dl sake
  • 1 msk strösocker
  • neutral rapsolja, att steka i

Grönsaker

  • 1 l vatten
  • 3 msk vit misopasta
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk mirin
  • 250 g shiitakesvamp, skivade (eller skogschampinjoner)
  • 2 morötter, skivade
  • 10 cm purjolök, i skivor (den vita delen på purjolöken)
  • 150 g sockerärtor

Sesamaioli

  • 1,5 dl majonnäs (gärna japansk)
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 1 msk sesamolja

Till servering

  • 4 port sushiris (eller annat valfritt ris)
  • svarta sesamfrön

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Koka ihop vatten med miso, japansk soja och mirin.
  3. Lägg i svamp, purjo och morot i buljongen. Låt koka i 8 minuter.
  4. Blanda allt till sesamaoilin och ställ åt sidan.
  5. Lägg sedan i sockerärtorna i buljongen och dra ifrån värmen.
  6. Blanda miso, mirin, sake och socker till en marinad.
  7. Torka av fisken och stek i lite olja och smör i ca 3-5 minuter, häll på marinaden. Lägg på ett lock och låt puttra i ca 10 minuter till fisken är tillagad.
  8. Bottna djupa tallrikar med lite ris. Lägg på grönsakerna och häll på lite av buljongen.
  9. Toppa med fisken, och lite marinad. Ringla på sesamaioli och strö över svarta sesamfrön. Servera genast!