Minipavlova med lemoncurdmousse

Minipavlova med lemoncurdmousse
Foto: Tv4

Minipavlova med lemoncurdmousse

Av: Katarina - Vänersborg

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

1 h

Avsluta middagen på bästa sätt med en fräsch minipavlova med lemoncurdmousse och färska bär.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Marängbotten

  • 3 äggvitor, rumsvarma
  • 3 dl strösocker
  • 1 tsk citronsaft
  • 2 tsk majsstärkelse

Lemoncurd

  • 2 citroner
  • 2 äggulor
  • 1 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 100 g smör

Servering

  • 3 dl grädde
  • 1,5 dl lemon curd
  • 2 dl kvarg (naturell)
  • färska jordgubbar
  • färska hallon
  • färska blåbär
  • färsk citronmeliss

Gör så här

Marängbotten

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa äggvitorna riktigt hårt, bunken skall gå att vända upp och ner utan att det rinner ut.
  3. Tillsätt socker och citronsaft och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar. Blanda i majsstärkelse.
  4. Häll marängsmeten i en sprits eller plastpåse och spritsa ut runda bottnar, ca 12 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Spritsa en eller två varv med högre kant runt bottnarna så att det blir en fördjupning i mitten.
  6. Sätt in i ugnen och sänk värmen efter 15 minuter till 100 grader. Grädda i ytterligare 30 minuter.
  7. Ta ut marängerna och känn på dem, de ska vara hårda utanpå och krämiga inuti. Om de verkar för krämig så grädda 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.

Lemoncurd

  1. Tvätta citronerna. Riv skalet fint och pressa ut juicen.
  2. Vispa äggulor, ägg och socker några minuter i en skål.
  3. Ställ skålen i vattenbad (kastrull med hett vatten) och tillsätt citronskal och juice. Rör tills krämen tjocknat, det tar ca 15 minuter.
  4. Skär smör i bitar. Klicka i smörbitarna under omrörning tills de smält. Låt svalna och ställ sedan in i kylskåpet.

Servering

  1. Vispa grädden fast. Rör i lemoncurd och kvarg.
  2. Skär jordgubbarna i mindre bitar.
  3. Lägg en rejäl klick lemoncurdmousse på varje marängbotten, toppa med bären och citronmeliss.