Minipavlova med lemoncurdmousse

Foto: Tv4
Minipavlova med lemoncurdmousse
16 ingredienser
1 h
Avsluta middagen på bästa sätt med en fräsch minipavlova med lemoncurdmousse och färska bär.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Marängbotten
- 3 äggvitor, rumsvarma
- 3 dl strösocker
- 1 tsk citronsaft
- 2 tsk majsstärkelse
Lemoncurd
- 2 citroner
- 2 äggulor
- 1 ägg
- 2 dl strösocker
- 100 g smör
Servering
- 3 dl grädde
- 1,5 dl lemon curd
- 2 dl kvarg (naturell)
- färska jordgubbar
- färska hallon
- färska blåbär
- färsk citronmeliss
Gör så här
Marängbotten
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Vispa äggvitorna riktigt hårt, bunken skall gå att vända upp och ner utan att det rinner ut.
- Tillsätt socker och citronsaft och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar. Blanda i majsstärkelse.
- Häll marängsmeten i en sprits eller plastpåse och spritsa ut runda bottnar, ca 12 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper.
- Spritsa en eller två varv med högre kant runt bottnarna så att det blir en fördjupning i mitten.
- Sätt in i ugnen och sänk värmen efter 15 minuter till 100 grader. Grädda i ytterligare 30 minuter.
- Ta ut marängerna och känn på dem, de ska vara hårda utanpå och krämiga inuti. Om de verkar för krämig så grädda 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.
Lemoncurd
- Tvätta citronerna. Riv skalet fint och pressa ut juicen.
- Vispa äggulor, ägg och socker några minuter i en skål.
- Ställ skålen i vattenbad (kastrull med hett vatten) och tillsätt citronskal och juice. Rör tills krämen tjocknat, det tar ca 15 minuter.
- Skär smör i bitar. Klicka i smörbitarna under omrörning tills de smält. Låt svalna och ställ sedan in i kylskåpet.
Servering
- Vispa grädden fast. Rör i lemoncurd och kvarg.
- Skär jordgubbarna i mindre bitar.
- Lägg en rejäl klick lemoncurdmousse på varje marängbotten, toppa med bären och citronmeliss.