Milk bar pie

Milk bar pie
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Milk bar pie

19 ingredienser

1 h

Milk Bar Pie är skapad av Christina Tosi på Momofuku Milk Bar i NYC. Här har jag tweakat receptet och gjort den gluten- och laktosfri så smaken kommer att skilja sig från originalet men förhoppningsvis inte upplevelsen. Pajen lagas i tre steg, var noggrann!” /Erik Videgård

Ingredienser

portioner pajer

Botten

  • 115 g smör, rumstempererat (eller veg-alternativ)
  • 75 g farinsocker
  • 40 g strösocker
  • 1 äggula
  • 120 g havregryn (eller boveteflingor)
  • 80 g vetemjöl (eller glutenfritt mjöl)
  • 1 g bakpulver
  • 2 g flingsalt

Fyllning

  • 300 g strösocker
  • 180 g farinsocker
  • 34 g majsstärkelse
  • 6 g flingsalt
  • 225 g smör, smält (eller veg-alternativ)
  • 200 g kokosgrädde
  • 2 g vaniljextrakt
  • 8 äggulor

Tillagning

  • 15 g farinsocker
  • 1 g salt
  • 55 g smör, smält (eller veg-alternativ)

Gör så här

Botten

  1. Värm ugnen till 180 grader.
  2. Förbered en bakmaskin med spade.
  3. Blanda smör, farinsocker och strösocker på medelhastighet i 2-3 minuter, skrapa ner smeten från sidorna.
  4. Sätt hastigheten till låg och tillsätt äggulan, öka hastigheten och blanda i 1-2 minuter tills sockret smält ut i blandningen.
  5. På låg hastighet tillsätter du gryn, mjöl, bakpulver och salt. Mixa ytterligare en minut.
  6. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och sprid ut smeten ca en halv cm tjockt.
  7. Baka av i ugnen ca 25 minuter eller tills ytan fått färg.
  8. Ta ut och låt ”kakan” svalna helt.

Fyllning

  1. I en blandare med paddel blandar du strösocker, farinsocker, majsstärkelse och salt.
  2. Tillsätt det smälta smöret och kör 2 minuter.
  3. Tillsätt kokosgrädden och vaniljextraktet och kör ytterligare 2 minuter.
  4. Skrapa ner sidorna med en spatel.
  5. Tillsätt äggulorna, helt fria från äggvita, en och en på låg hastighet. Du vill inte ha in någon luft i smeten.
  6. Nu är fyllningen klar att användas.

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Mixa kakan i en food processor med farinsocker och salt tills den blir som ”sand”. Blanda med smöret så att det blir en hanterlig deg.
  3. Tryck ut degen i två 30 cm pajformar så att du får ett jämt lager på botten och kanter.
  4. Fyll upp med fyllningssmeten.
  5. Grädda pajerna 20 minuter i ugnen, den ska ha stannat i kanterna men vara lös till 2/3-delar.
  6. Öppna ugnsluckan och sänk temperaturen till 150 grader, låt ugnsluckan vara öppen i 5 minuter, låt formarna stå kvar i ugnen.
  7. Stäng ugnsluckan och grädda ytterligare 5 minuter.
  8. Ta ut pajerna och låt dem svalna.
  9. Ställ pajerna i frysen minst tre timmar innan servering. Flytta dem från frys till kyl minst en timme innan servering. De skall serveras kalla.
  10. Pajerna håller sig 5 dagar i kylen och en månad i frysen.
  11. Servera pudrade med florsocker.