Mikaelas sillmacka

Mikaelas sillmacka

Av: Mikaela Eliasson

Från: Nyhetsmorgon

17 ingredienser

20 m

Den här härliga mackan är som en dekonstruerad gubbröra.

Ingredienser

portioner
  • vörtbröd
  • smörkräm, brynt
  • matjessill
  • 0,5 ägg, kokt
  • syrad lök (eller tunt hyvlad rå rödlök)
  • potatischips (eller tunt skuren kokt potatis)
  • dill (att toppa med)

Smörkräm

  • 50 g smör, brynt
  • 1 dl crème fraîche (eller någonting liknande)
  • 0,25 citron
  • gräslök (efter smak)
  • dill (efter smak)
  • salt (efter smak)

Syrad lök

  • 1 rödlök
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl vatten
  • 1 dl strösocker

Gör så här

Smörkräm

  1. Börja med att göra smörkärmen genom att bryna smöret i en kastrull. Det ska koka långsamt tills det blir gyllenbrunt och börjar dofta knäckigt. Låt sedan smöret svalna.
  2. Blanda ihop smöret med övriga ingredienser och smaka upp med salt.

Syrad lök

  1. Koka upp ättika, vatten och socker och låt sedan svalna.
  2. Häll den svala lagen över skivad rödlök. Låt stå i kylen i några timmar.

Servering

  1. Sedan är det bara att börja montera smörgåsen!
  2. Bre smör på vörtbrödet och lägg på lite sallad. Toppa med smörkräm, matjessill, ägg, syrad lök, potatischips och dill.