Midsommartårta i ugnsform

Midsommartårta i ugnsform
Foto: Tv4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Midsommartårta i ugnsform

15 ingredienser

40 m

En riktigt lyxig midsommartårta med sockerkakasbotten toppad med maräng, krämgrädde och färska jordgubbar.

Ingredienser

portioner tårta

Botten

  • 175 g äggvita [5 st]
  • 40 g citron, bara juice [< 0,5 dl]
  • 225 g strösocker [2,5 dl]
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 135 g strösocker [1,5 dl]
  • 100 g äggula [6-7 st]
  • 60 g mjölk [4 msk]
  • 120 g vetemjöl [2 dl]
  • 10 g bakpulver [2 tsk]
  • 1 g salt [1 nypa]
  • 5 g vaniljsocker [1 tsk]
  • 100 g mandelspån [2 dl]

Krämgrädde

  • 600 g grädde
  • 400 g vaniljkräm

Montering

  • jordgubbar

Gör så här

Botten

  1. Vispa vitorna med citronjuice till maräng i medelhög hastighet och tillsätt sockret i omgångar, totalt 225 gram socker. Ställ åt sidan.
  2. Vispa smör och 135 gram socker till en krämig konsistens i en annan bunke.
  3. Rör ner äggulorna i omgångar.
  4. Tillsätt mjölken och vänd avslutningsvis i de torra ingredienserna.
  5. Vänd ihop till en jämn smet, ställ åt sidan.
  6. Sätt ugnen på 170 grader.
  7. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 30×40 cm. Bred marängen ovanpå så att den blir toppig.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.

Krämgrädde

  1. Vispa ihop grädde och vaniljkräm till en fluffig, men krämig, konsistens. Med vaniljkrämen i är det svårt att vispa den för hårt!

Montering

  1. Varva bottnar med krämgrädde i en ugnsform. (Bra om du har ett lock till!) Toppa med svenska jordgubbar.