Midsommartårta i ugnsform
Midsommartårta i ugnsform
15 ingredienser
40 m
En riktigt lyxig midsommartårta med sockerkakasbotten toppad med maräng, krämgrädde och färska jordgubbar.
Ingredienser
Botten
- 175 g äggvita [5 st]
- 40 g citron, bara juice [< 0,5 dl]
- 225 g strösocker [2,5 dl]
- 100 g smör, rumsvarmt
- 135 g strösocker [1,5 dl]
- 100 g äggula [6-7 st]
- 60 g mjölk [4 msk]
- 120 g vetemjöl [2 dl]
- 10 g bakpulver [2 tsk]
- 1 g salt [1 nypa]
- 5 g vaniljsocker [1 tsk]
- 100 g mandelspån [2 dl]
Krämgrädde
- 600 g grädde
- 400 g vaniljkräm
Montering
- jordgubbar
Gör så här
Botten
- Vispa vitorna med citronjuice till maräng i medelhög hastighet och tillsätt sockret i omgångar, totalt 225 gram socker. Ställ åt sidan.
- Vispa smör och 135 gram socker till en krämig konsistens i en annan bunke.
- Rör ner äggulorna i omgångar.
- Tillsätt mjölken och vänd avslutningsvis i de torra ingredienserna.
- Vänd ihop till en jämn smet, ställ åt sidan.
- Sätt ugnen på 170 grader.
- Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 30×40 cm. Bred marängen ovanpå så att den blir toppig.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.
Krämgrädde
- Vispa ihop grädde och vaniljkräm till en fluffig, men krämig, konsistens. Med vaniljkrämen i är det svårt att vispa den för hårt!
Montering
- Varva bottnar med krämgrädde i en ugnsform. (Bra om du har ett lock till!) Toppa med svenska jordgubbar.