Midsommarrulltårta på tre sätt

Midsommarrulltårta på tre sätt
Foto: Köket.se
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Midsommarrulltårta på tre sätt

15 ingredienser

1 h + tid i kyl

Hilda Kirkhoff tipsar här om hur du enkelt varierar ett och samma recept på tre vis. Perfekt inför midsommar!

Ingredienser

portioner

Glutenfri rulltårtsbotten

  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 citron, rivet skal

Fyllning

  • ca 1 l jordgubbar (eller jordgubbssylt)
  • strösocker

Fläderpannacotta (till servering, valfritt)

  • 3 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1,5 dl koncentrerad fläderblomssaft

Servering

  • vispgrädde
  • jordgubbar
  • ätbara blommor
  • blandade örter
  • florsocker

Gör så här

Glutenfri rulltårtsbotten

  1. Sätt ugnen på 250 grader (eller 225 grader varmluft).
  2. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
  3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp.
  4. Blanda potatismjöl och bakpulver i en separat skål.
  5. Riv citronen fint och vänd ner tillsammans med mjölblandningen i äggsmeten. Blanda försiktigt till en jämn smet.
  6. Bred ut smeten jämnt i långpannan.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.
  8. Strö lite strösocker på ytan, vänd upp kakan på ett nytt bakplåtspapper och dra bort det gamla bakplåtspappret.
  9. Rulla ihop botten från långsidan med hjälp av det nya pappret och låt svalna helt.

Fyllning

  1. Ansa och dela jordgubbarna i mindre bitar.
  2. Mosa jordgubbarna lätt med gaffel och sila bort överflödig vätska.
  3. Söta med socker efter smak.

Montering

  1. Bred ut jordgubbarna eller sylten över den svala bottnen och rulla ihop från långsida till långsida.
  2. Plasta in rulltårtan och låt den sätta sig i minst 1 timme i kylen innan servering.

Fläderpannacotta (till servering, valfritt)

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter.
  2. Koka upp grädden, ta av från värmen och rör ner de urkramade gelatinbladen.
  3. Tillsätt sedan flädersaften.
  4. Häll pannacottan i en skål, plasta direkt mot ytan och låt svalna. Ställ i kyl i minst 6 timmar.
  5. Vispa upp pannacottan med elvisp till en fluffig konsistens och fyll i en spritspåse.

Servering 1, klassisk jordgubbstårta

  1. Vispa grädde fluffigt och täck hela rulltårtan.
  2. Dekorera med färska jordgubbar, ätbara blommor och örter.

Servering 2, mini-tårtor med fläderpannacotta

  1. Skär rulltårtan i ca 1–2 cm tjocka skivor.
  2. Spritsa fläderpannacotta runt ytterkanten.
  3. Lägg hackade jordgubbar i mitten.
  4. Toppa med en ny skiva rulltårta och ytterligare pannacotta samt jordgubbar.

Servering 3, bakelse-tårtbitar

  1. Skär rulltårtan diagonalt i trianglar, likt små tårtbitar.
  2. Toppa med lättvispad grädde, färska jordgubbar, florsocker och örter eller blommor.