Midsommardessert på burk

Midsommardessert på burk
Foto: Tv4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Midsommardessert på burk

17 ingredienser

1 h

Den här ljuvliga desserten på burk är perfekt att ta med på midsommarpicknicken, knytkalaset eller att ge som gå-bort present.

Ingredienser

portioner6 - 8

Maräng

  • 175 g äggvita [5]
  • 40 g citron, bara juice [< 0,5 dl]
  • 225 g strösocker [2,5 dl]

Botten

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 135 g strösocker [1,5 dl]
  • 100 g äggula [6-7]
  • 60 g mjölk [4 msk]
  • 120 g vetemjöl [2 dl]
  • 10 g bakpulver [2 tsk]
  • 1 g salt [1 nypa]
  • 5 g vaniljsocker [1 tsk]

Gräddfilsmousse

  • 3 dl gräddfil
  • 2 dl mascarpone
  • 0,5 citron, zest och juice

Montering

  • 1-2 dl fläderblomssaft
  • 1 l färska jordgubbar, sköljda och kvartade
  • ätbara blommor (fläderblommor)

Gör så här

Maräng

  1. Vispa vitorna med citronjuice till maräng på medelhög hastighet. Tillsätt sockret i omgångar. Ställ sedan marängen åt sidan.

Botten

  1. Vispa smör och socker till en krämig konsistens i en bunke.
  2. Rör ner äggulorna i omgångar.
  3. Tillsätt mjölken och vänd avslutningsvis i de torra ingredienserna.
  4. Vänd ihop till en jämn smet och ställ åt sidan.

Gräddning

  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Bred ut smeten till bottnen i en långpanna med bakplåtspapper, ca 30×40 cm. Bred marängen ovanpå så att den blir toppig.
  3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Låt svalna.
  4. Stansa ut rundlar av kakan med en stansring, eller med ett glas med tunna kanter.

Gräddfilsmousse

  1. Vispa ihop alla ingredienser till en luftig konsistens med en visp.

Montering

  1. Lägg en botten i burken och skeda försiktigt på flädersaft.
  2. Lägg ett jämt lager med mousse och varva med jordgubbar. Repetera samma procedur en gång till. Toppa med fläderblommor.