Hjortronrutor med mascarpone

Hjortronrutor med mascarpone
Foto: Stellan Herner
Mia Öhrn
Claes Karlsson
Mia Öhrn
Claes Karlsson

Hjortronrutor med mascarpone

Av: Mia Öhrn, Claes Karlsson

Från: Sockerkakor

9 ingredienser

I denna enkla kaka möter syran från hjortronen mascarponen på ett föredömligt sätt. Har du inga osockrade hjortron utan väljer att använda sylt rekommenderar vi att du halverar florsockermängden i mascarponekrämen.

Receptet räcker till cirka 20 bitar.

Ingredienser

Kaka

  • 300 g osaltat smör, rumsvarmt
  • 3 dl strösocker
  • 6 ägg
  • 5 dl vetemjöl [300 g]
  • 1 msk vaniljsocker
  • 350 g färska hjortron (eller frysta, eller 300 g hjortronsylt)

Topping

  • 200 g mascarpone
  • 1 msk florsocker
  • 0,5 citron, finrivet skal

Gör så här

  1. Vispa smör och socker vitt och fluffigt med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Sikta därefter i de torra ingredienserna genom en finmaskig sikt. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Fördela hjortronen eller sylten över hela pannan.
  2. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader cirka 40 minuter. Låt svalna. Skär i önskad storlek. Vispa samman mascarpone, socker och citronriv med en handvisp. Spritsa eller klicka ut lite mascarponekräm på varje bit. Nu är kakan färdig att ätas.