Rofruktsgratäng med älgskav

7 röster
4
Rofruktsgratäng med älgskav
Foto: TV4

Allt-i-ett-lådor är så praktiska! Här är en god gratäng med potatis, grönsaker och älgskav.

Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g potatis
  • 2 morötter (ca 250 g)
  • 2 palsternackor (ca 250 g)
  • 1 liten purjolök
  • 3,5 dl mellangrädde
  • 200 g trattkantareller, kantareller eller annan svamp
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 förp älgskav eller viltskav (ca 250 g)
  • 2 msk tomatpuré
  • 100 g Västerbottensost
  • 1 msk rosépeppar till garnering
  • smör
  • salt, vitpeppar från kvarn

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och skiva potatis, morötter och palsternackor.
  3. Ansa och skiva purjon. Lägg i en smord ugnssäker form.
  4. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Häll på grädden.
  5. Ställ in i ugnen.
  6. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken.
  7. Bryn älgskav svamp och vitlök i 1 msk smör.
  8. Tillsätt tomatpurén och lår bryna med på slutet. Smaka av med 2 krm salt och 1 krm peppar.
  9. Ta ut gratängen efter 35 minuter. Lägg älgskavsröran i en rad i mitten av formen. Strö över osten
  10. Ställ in i ugnen ytterligare 20 minuter (täck ev med folie de sista 10 minuterna om ytan får för mycket färg).
  11. Ta ut formen och strö krossad rosépeppar över.
7 november 2008

Laddar fler recept