Mexikansk böngryta med ägg och majstortillas - gluten och mjölkproteinfri

POPULÄRT
Mexikansk böngryta med ägg och majstortillas
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Mexikansk böngryta med ägg och majstortillas - gluten och mjölkproteinfri

23 ingredienser

30 m

Den här rätten kallas “Huevos Rancheros” och består av stekta majstortillas som toppas med en härlig böngryta, stekta ägg, avokado och koriander.

Ingredienser

portioner

Mexican Red Salsa

  • 0,5 gul lök, hackad
  • 1 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 jalapeños, urkärnade och hackade (gröna)
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk malen spiskummin

Refried Beans

  • 2 msk olivolja
  • 1 silverlök, hackad
  • 4 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 burk svarta bönor, avrunna
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • 1 msk limejuice
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Servering

  • 4 tortillabröd, glutenfria gjorda på majs
  • 4 ägg, stekta
  • 2 avokador
  • färsk koriander
  • limefrukt

Gör så här

Mexican Red Salsa

  1. Fräs löken i oljan.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna och koka ihop tills nästan all vätska försvunnit.

Refried Beans

  1. Hetta upp 1 msk olja i en panna, tillsätt löken och fräs på medelvärme i 5 minuter tills den blir genomskinlig.
  2. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare 2 minuter.
  3. Tillsätt bönor, buljong, chilipulver, spiskummin och oregano. Koka upp.
  4. Mosa bönorna med baksidan av en träslev, lämna ungefär hälften hela.
  5. Rör ner 1 msk olja och smaka av med limejuice, salt och peppar.

Servering

  1. Stek tortillas.
  2. Stek äggen på låg värme.
  3. Kärna ur och skiva avokadon.
  4. Bred bönorna på tortillan och toppa med salsa, ägg och avokado.
  5. Toppa med koriander och servera med en limeklyfta.