Mangold- och vitlöksroyal med laxtartar

Foto: Jacob Fridholm
Mangold- och vitlöksroyal med laxtartar
15 ingredienser
Ekologisk odlad lax är att föredra i den här rätten. Ekologiskt och biodynamiskt står för bättre näringsinnehåll, godare smak, längre hållbarhet och ett mer hållbart jordbruk.
Ingredienser
- 300 g mangold (helst olika färger)
- 4 dl gammaldags mjölk
- 2 dl grädde
- 1 vitlöksskott (alternativt färsk vitlök)
- 2 msk salt
- 8 äggulor
- salt
- peppar
Tartar
- 400 g färsk lax, från KRAV-märkt odling
- 0,5 rödlök
- 1 msk matjessill
- 1 citronklyfta
- salt
- peppar
- 4 mangoldblad
Gör så här
- Sätt ugnen på 100 grader. Koka upp mjölk och mjölk och låt stå och svalna.
- Skölj mangolden noggrant. Skär bort den vita delen på mangolden och spara stjälken till en annan dag.
- Hacka mangoldenen och vitlöksskottet grovt.
- Koka upp 2 liter vatten med salt. Blanchera mangold- och vitlökshacket i 30 sekunder, lyft sedan upp det med en hålslev och lägg i isvatten
- Lägg sedan ner det i kannmixern och slå grädden och mjölken.
- Mixa på högsta hastighet i minst 1 minut. Sila genom en finmaskig sil.
- Mät upp 6 dl av smeten och tillsätt äggulorna. Vispa om så att det blandar sig ordentligt. Salta och peppra.
- Fördela smeten jämnt i 4 eldfasta djupa skålar. Ställ skålarna på en djup plåt i ugnen.
- Häll 1 liter vatten i plåten så att skålarna får värme underifrån av det ångande vattnet.
- Baka i ca 25 minuter. Royalen är färdig när den inte skvalpar om man skakar försiktigt på skålen. Ta ut och låt svalna.
- Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka rödlöken. Skär laxen i små bitar.
- Hacka kaprisen grovt. Blanda allt och smaksätt med citronsaft, salt och peppar.
- Lägg in mangoldbladen på galler i ugnen ca 5 minuter, så att de sjunker ihop. Ta ut och lägg på bänken.
- Skär försiktigt bort stammen med en vass kniv. Dela upp tartaren i 4 högar.
- Lägg en hög på varje mangoldblad och vik ihop till paket. Skär bort överflödigt blad.
- Servera royalen ljummen. Lägg tartaren ovanpå. Var försiktig så att den inte sjunker ner i smeten.