• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Ädelostpaj

Ädelostpaj
Foto: Ulrika Pousette
Maud Onnermark
Maud Onnermark

Ädelostpaj

11 steg att laga

11 ingredienser

En god paj till glöggfesten eller en buffé när som helst på året. Pajen kan serveras varm eller kall. /Maud Onnermark - Receptet finns med i kokboken Lättlagad julmat och julgodis

Receptet ger 1 paj, 12-14 bitar.

Dekorera gärna med granatäppelkärnor.

Läs mer om

Lättlagad julmat och julgodis

.

Ingredienser

pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 6 pepparkakor
  • 100 g smör
  • 3 msk vatten

Fyllning

  • 1 bit ädelost [200 g]
  • 1 förp kvarg [250 g]
  • 1 dl mjölk
  • 4 ägg
  • svartpeppar, nymald, (efter smak)
  • salt

Garnering

  • ev granatäpplekärnor

Gör så här

  1. Pajdeg
    Blanda vetemjöl, pepparkakor och smör i matberedare.
  2. Kör tills det är finfördelat och tillsätt sedan vattnet.
  3. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter.
  4. Ställ den i kylen minst 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Kör ädelosten till smulor i matberedaren.
  7. Tillsätt kesella, mjölk och ägg.
  8. Kör ihop till en smet.
  9. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt.
  10. Häll smeten i formen och grädda 30–35 minuter på nedersta falsen tills fyllningen stannat.
  11. Garnera gärna med granatäppelkärnor.