Matjestallrik med primörer och brynt smör-majonnäs
Matjestallrik med primörer och brynt smör-majonnäs
10 ingredienser
30 min
En "bowl-rätt" fylld med svenska smaker som matjessill, dill och färskpotatis. I stället för klassisk gräddfil till blir det en otroligt god majonnäs smaksatt med brynt smör. Tips! Det är bara bottensatsen av det brynta smöret som används till majonnäsen, resterande smör som nu är klarifierat brynt smör passar jättebra att steka i.
Se Adam Thulin laga receptet

Ingredienser
- 3 förp matjessill (à ca 200 g)
- 600 g färskpotatis, kokt
- 4 ägg, kokta
- 400 g grön sparris
- 1 knippe rädisa
- 1 knippe salladslök
- 1 kruka färsk dill
- citronsaft
Majonnäs med brynt smör
- 2 dl majonnäs
- 200 g smör
Gör så här
- Häll av matjessillen.
- Krossa potatisen. Skala och halvera äggen. Skär rädisorna i kvartar. Skär bort den nedre torra delen på sparrisen. Skär sedan sparrisen i ca 3 mm tunna skivor. Strimla salladslöken. Plocka vipporna från dillen.
- Arrangera varje tallrik/skål med att bottna med potatisen. Lägg sedan varje komponent för sig.
- Pressa citronsaft över allt. Servera tillsammans med majonnäsen.
Majonnäs med brynt smör
- Bryn smöret i en kastrull under vispning. Häll över det brynta smöret i en tillbringare.
- Låt de brynta partiklarna sjunka till botten, häll sedan av det smöret så att bara bottensatsen är kvar i tillbringaren. Blanda ner bottensatsen i majonnäsen och blanda runt noga.