Matig klimpsoppa á la Louie

koket.se
Matig klimpsoppa á la Louie

Matig klimpsoppa á la Louie

Av: Louie Marti

Från: Nyhetsmorgon

16 ingredienser

40 m

Matig klimpsoppa med grönsaker, potatis och kyckling.

Se Louie Marti laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • ca 3 l vatten
  • 4 kycklingbuljongtärningar (eller 2 dl kycklingfond)
  • 1 morot, hackad (stor)
  • 1 purjolök, hackad (stor)
  • 1 gul lök, finkhackad (liten)
  • 6-8 mandelpotatisar
  • 2 klyftor vitlök, fint strimlade
  • ca 600 g kyckling, i bitar
  • 1 msk vitpeppar

Klimp

  • ca 4 dl vetemjöl
  • vatten
  • salt
  • peppar
  • 2 ägg

Servering

  • 1 citron, pressad (liten)
  • persilja, hackad

Gör så här

  1. Koka ca 3 liter vatten i en stor och rymlig kastrull. Tillsätt buljongen och kycklingen och låt koka långsamt i ca 10 minuter. Rör om då och då.
  2. Lägg sedan i de finfördelade grönsakerna och potatisarna. Låt alltsammans sjuda. Dra åt sidan och förbered klimpen.

Klimp

  1. Vispa långsamt ihop mjölet och några matskedar vatten. Salta och peppra efter smak.
  2. Tillsätt äggen och rör ihop till en slät smet. Ta en bit smet på en gaffel och vänd den upp och ner, stannar smeten kvar på gaffeln har den rätt konsistens.
  3. Doppa en tesked i den varma soppan och forma klimpen till den form och storlek du önskar, det är viktigt att de inte blir för stora utan som små munsbitar. Låt alla klimparna vila i en skål med lite vatten i ca 15 minuter.
  4. Tillsätt klimparna en och en i soppan. Låt dem sjuda tills de flyter upp till ytan, rör hela tiden försiktigt så att klimparna separeras.
  5. Vill du förbereda klimpen dagen innan så ställ skålen med klimparna i kylskåpet, låt de få rumstemperatur innan du tillsätter dem i den varma soppan.

Servering

  1. Tillsätt den pressade citronen och låt soppan sjuda några minuter innan servering. För de som vill kan man även strö över hackad persiljan precis innan servering.