Crème brûlée - Chemestry Cremá

Foto: TV4
Crème brûlée - Chemestry Cremá
15 ingredienser
Crème brûlée är en av franska kökets mest uppskattade maträtter. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 1 vaniljstång
- 3,5 dl grädde
- 1,5 dl mjölk
- 120 g äggula
- 125 g strösocker
Hjortonkompott
- 1 apelsin, skalad och skuren i bitar
- 1 blodgrapefrukt, skalad och skuren i bitar
- 1 dl hjortron
- 1 apelsin, saft
- 1,25 dl strösocker
- 1 dl vatten
- 1 bit kanelstång
- 1 bit vaniljstång
- 4 cl citruslikör
- 1 citron, rivet skal
Gör så här
- Crème: Dela vaniljstången på längden och skrapa ut märgen.
- Vispa lätt ihop alla ingredienser med vaniljen, lägg även ned stången och låt bryléesmeten vila några timmar och ta smak.
- Sila smeten och fördela i låga portionsformar.
- Grädda dem i vattenbad i ugnen cirka 25 minuter på 175 grader till de precis stannat. Låt svalna.
- Vid servering strör man på råsocker som man knäckar med en gasolbrännare.
- Hjortronkompott: Koka en lag av vatten, socker, kryddor, apelsinsaft och likör i 4 minuter.
- Låt den svalna och lägg I frukten. Lägg citruskompotten över cremèn och strö över det rivna citronskalet.