Luftig champinjonsoppa med toast monsieur

Mathias Dahlgren
Mathias Dahlgren

Luftig champinjonsoppa med toast monsieur

8

17 ingredienser

Ingredienser

portioner4

Soppa:

  • 200 g champinjoner
  • 1 gul lök (liten)
  • 1 msk smör (eller olja)
  • 8 dl kycklingbuljong (tärning el fond + vatten)
  • 2 dl grädde
  • färsk dragon
  • salt
  • peppar
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 dl mjölk, kall

Toast:

  • 8 skivor formfranska
  • 1 msk fransk ljus senap
  • 1 tomat
  • 4 skivor ost
  • 4 skivor rökt skinka
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Skölj och hacka champinjonerna. Skala och finhacka löken. Fräs champinjoner och lök i matfett i en gryta stor nog för soppkok. Tillsätt buljong och grädde. Sjud i ca 5 minuter. Mixa soppan slät. Smaka av med finhackad färsk dragon, salt, peppar och vinäger. Tillsätt den kalla mjölken och mixa soppan till skummig konsistens.
  2. Bred senap på 4 av bröden. Skölj och skiva tomaten. Varva ost, tomat och skinka ovanpå. Krydda med salt och peppar. Lägg de 4 andra brödskivorna på och tillaga i smörgåsgrill eller våffeljärn. Servera.