Varma äpplen med smulfras
Varma äpplen med smulfras
14 ingredienser
1h
En äppeldröm med hemmagjord med kompott som serveras i glas. Den hemmagjorda vaniljsåsen slår dessutom pulversås med hästlängder!
Ingredienser
- 600 g äpple
- 1 dl vatten
- 40 g strösocker
- 6 cl vispgrädde
- 2,5 dl standardmjölk
- 65 g strösocker
- 3 äggulor
- 0,5 vaniljstång
- 20 g smör, rumstempererat
- 20 g strösocker
- 20 g mandelmjöl
- 2 g malen kardemumma
- 20 g vetemjöl
- 0,5 krm salt
Gör så här
- Gör äppelkompotten först: Skala och kärna ut äpplena och riv dem grovt. Koka upp vatten och socker till en sockerlag. Lägg i de rivna äpplena och sjud under omrörning. När kompotten börjar sätta sig i botten är den klar. Sätt den då på kylning.
- Gör sedan vaniljsåsen: klyv vaniljstången med en vass kniv och skrapa ur fröna. Koka försiktigt upp mjölken och grädden tillsammans med vaniljfröna och vaniljstången.
- Vispa socker och äggulor. Slå på den varma vaniljmjölken. Häll tillbaka allt i kastrullen.
- Värm blandningen till 85 grader under omrörning. Använd en mattermometer för att vara exakt. Ta av kastrullen och sila blandningen genom en finmaskig sil. Kyl gärna vaniljsåsen i isbad, eftersom hastig nerkylning ger längre hållbarhet.
- Gör kardemummasmulorna: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda socker, smör, mandelmjöl, kardemumma och salt väl. Tillsätt mjöl och arbeta ihop hastigt så att smulor formas. Det ska inte bli en deg!
- Sprid ut smulorna över en bakplåt och grädda i ugnen i ca 10 minuter. Låt sedan smulorna svalna.
- Använd små glas till serveringen. Lägg i kompott i botten, häll över vaniljsåsen och toppa med kardemummasmulorna.