Trattkantarellsoppa med gorgonzola

Trattkantarellsoppa med gorgonzola
Foto: TV4

Trattkantarellsoppa med gorgonzola

Av: Mårten - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

Receptet på trattkantarellsoppa med gorgonzola räcker till cirka 4 personer. En mustig soppa som står sig perfekt som förrätt!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

  • 400 g färska trattkantareller, rensade (eller 35 g torkade)
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök, pressad
  • 2 msk vetemjöl
  • 8 dl vatten
  • 2 tärningar svampbuljong
  • 3 dl mellangrädde (eller vispgrädde)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 50 g gorgonzolaost
  • 0,5 dl vitt vin
  • 0,5 citron, pressad
  • 3 msk crème fraîche
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 dl basilika

Gör så här

  1. Förkoka svampen i en gryta utan tills allt vatten avdunstat.
  2. Ta bort en fjärdedel av svampen för att använda senare vid garneringen.
  3. Tillsätt smör och hackad gul lök och stek tillsammans en stund.
  4. Strö över vetemjölet och rör om.
  5. Häll i vattnet och grädden och smula i buljongen.
  6. Låt koka upp.
  7. Kör soppan i mixer eller matberedare för att få en slätare soppa.
  8. Mixa tillsammans med kapris, gorgonzola, pressad vitlök och crème fraiche.
  9. Häll tillbaka soppan i grytan och koka upp.
  10. Finfördela hälften av basilikan och rör ner.
  11. Smaksätt med pressad citron, vitt vin, salt och peppar.
  12. Häll upp soppan och garnera med hela basilikablad och de sparade svamparna.