2 burkar tonfisk i vatten (även tonfisk i olja funkar bra)
1 röd paprika
2 dl majonnäs
0,5 citron
salt
peppar
Grönsaker (välj fritt och mixa efter smak)
potatis, förkokta
broccoli, förkokta
blomkål, förkokta
haricots verts, förkokta
rödbeta, förkokta
morot, förkokta (kan serveras råa)
tomat
gurka
paprika
romansallad
rädisa
majs
oliver
morot
rädisa
lök
Servering
sallad
ägg, hårdkokta
Gör så här
Citronvinägrett
Blanda alla ingredienser till vinägretten och låt stå i kylen fram till serveringen.
Tonfiskris
Tvätta riset och blötlägg i 30 minuter.
Sila av riset och koka enligt anvisningarna på paketet.
Låt riset kallna helt och blanda sedan med avrunnen tonfisk, finhackad paprika, majonnäs, citron, salt och peppar. Smaka av och tillsätt eventuellt mer majonnäs eller citronsaft om så önskas.
Täck väl och låt stå i kylen fram till servering, gärna några timmar. Det funkar alldeles utmärkt att förbereda riset dagen innan servering.
Grönsaker
Hacka alla grönsaker i önskad storlek.
Koka de grönsaker som behöver kokas i lättsaltat vatten, låt dem sedan rinna av och kallna.
Servering
Täck en bricka med salladsblad.
Lägg riset mitt på brickan och forma det till ett “berg”.
Varva grönsakerna snyggt på salladsbladen och avsluta med äggen.
Ställ brickan i kylen tills det är dags för servering.