Marockansk tonfisksallad

koket.se
Marockansk tonfisksallad
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Marockansk tonfisksallad

31 ingredienser

20 m

Den här matiga salladen med tonfisk, fräscha grönsaker och citronvinägrett kan bli en självklar rätt att njuta av varje sommar.

Se Zeina Mourtada laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Citronvinägrett

  • 2-3 citroner, pressade
  • 0,5 dl olivolja
  • salt
  • peppar
  • 1 knippe persilja, finhackad
  • 1 bit lök, finhackad

Tonfiskris

  • 3 dl långkornigt ris
  • 2 burkar tonfisk i vatten (även tonfisk i olja funkar bra)
  • 1 röd paprika
  • 2 dl majonnäs
  • 0,5 citron
  • salt
  • peppar

Grönsaker (välj fritt och mixa efter smak)

  • potatis, förkokta
  • broccoli, förkokta
  • blomkål, förkokta
  • haricots verts, förkokta
  • rödbeta, förkokta
  • morot, förkokta (kan serveras råa)
  • tomat
  • gurka
  • paprika
  • romansallad
  • rädisa
  • majs
  • oliver
  • morot
  • rädisa
  • lök

Servering

  • sallad
  • ägg, hårdkokta

Gör så här

Citronvinägrett

  1. Blanda alla ingredienser till vinägretten och låt stå i kylen fram till serveringen.

Tonfiskris

  1. Tvätta riset och blötlägg i 30 minuter.
  2. Sila av riset och koka enligt anvisningarna på paketet.
  3. Låt riset kallna helt och blanda sedan med avrunnen tonfisk, finhackad paprika, majonnäs, citron, salt och peppar. Smaka av och tillsätt eventuellt mer majonnäs eller citronsaft om så önskas.
  4. Täck väl och låt stå i kylen fram till servering, gärna några timmar. Det funkar alldeles utmärkt att förbereda riset dagen innan servering.

Grönsaker

  1. Hacka alla grönsaker i önskad storlek.
  2. Koka de grönsaker som behöver kokas i lättsaltat vatten, låt dem sedan rinna av och kallna.

Servering

  1. Täck en bricka med salladsblad.
  2. Lägg riset mitt på brickan och forma det till ett “berg”.
  3. Varva grönsakerna snyggt på salladsbladen och avsluta med äggen.
  4. Ställ brickan i kylen tills det är dags för servering.
  5. Innan servering ringlar du på vinägretten.