Marockansk tonfisksallad
Marockansk tonfisksallad
31 ingredienser
20 m
Den här matiga salladen med tonfisk, fräscha grönsaker och citronvinägrett kan bli en självklar rätt att njuta av varje sommar.
Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser
Citronvinägrett
- 2-3 citroner, pressade
- 0,5 dl olivolja
- salt
- peppar
- 1 knippe persilja, finhackad
- 1 bit lök, finhackad
Tonfiskris
- 3 dl långkornigt ris
- 2 burkar tonfisk i vatten (även tonfisk i olja funkar bra)
- 1 röd paprika
- 2 dl majonnäs
- 0,5 citron
- salt
- peppar
Grönsaker (välj fritt och mixa efter smak)
- potatis, förkokta
- broccoli, förkokta
- blomkål, förkokta
- haricots verts, förkokta
- rödbeta, förkokta
- morot, förkokta (kan serveras råa)
- tomat
- gurka
- paprika
- romansallad
- rädisa
- majs
- oliver
- morot
- rädisa
- lök
Servering
- sallad
- ägg, hårdkokta
Gör så här
Citronvinägrett
- Blanda alla ingredienser till vinägretten och låt stå i kylen fram till serveringen.
Tonfiskris
- Tvätta riset och blötlägg i 30 minuter.
- Sila av riset och koka enligt anvisningarna på paketet.
- Låt riset kallna helt och blanda sedan med avrunnen tonfisk, finhackad paprika, majonnäs, citron, salt och peppar. Smaka av och tillsätt eventuellt mer majonnäs eller citronsaft om så önskas.
- Täck väl och låt stå i kylen fram till servering, gärna några timmar. Det funkar alldeles utmärkt att förbereda riset dagen innan servering.
Grönsaker
- Hacka alla grönsaker i önskad storlek.
- Koka de grönsaker som behöver kokas i lättsaltat vatten, låt dem sedan rinna av och kallna.
Servering
- Täck en bricka med salladsblad.
- Lägg riset mitt på brickan och forma det till ett “berg”.
- Varva grönsakerna snyggt på salladsbladen och avsluta med äggen.
- Ställ brickan i kylen tills det är dags för servering.
- Innan servering ringlar du på vinägretten.