Marockansk linssoppa

Markiz Talhaoui

Marockansk linssoppa

22 ingredienser

1 h

En värmande vegetarisk soppa med linser och kikärtor passar perfekt som helglunch eller som matlåda i veckan.

Ingredienser

portioner
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 selleristjälkar, finhackade
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 1,5 l grönsaksbuljong
  • 1,5 dl röda linser
  • 1 burk färdigkokta kikärtor [ca 400 g]
  • 1 morot, tärnad
  • ca 1 dl färsk koriander, hackad
  • ca 1 dl färsk bladpersilja, hackad
  • 0,5 citron, saften
  • ev 1 msk honung (valfritt)
  • bröd (till servering)

Gör så här

  1. Hetta upp olivolja i en stor gryta.
  2. Fräs lök, selleri och vitlök tills det mjuknar.
  3. Tillsätt kryddorna och låt fräsa 1 minut.
  4. Rör ner tomatpuré och krossade tomater. Låt puttra i 5 minuter.
  5. Häll i buljong, linser, kikärtor och morot. Låt sjuda på medelvärme i ca 25–30 minuter.
  6. Rör ner koriander, persilja, citronsaft och honung. Smaka av med salt.
  7. Servera soppan varm med extra örter och bröd vid sidan om