Fiskgryta

231 röster
40 m
4

Fiskgryta med tomat, saffran, fänkål och aioli. En mustig fiskgryta är aldrig fel. Det här är en tacksam rätt där det går lika bra att använda fryst som färsk fisk. /Markus
Receptet kommer från kokboken Måndag-torsdag : riktig mat för familjen.

Har du inte tid att göra en egen aioli, använd en god färdig köpt majonnäs och smaksätt med vitlök och citronsaft.

Visa mer
40 m
4

Du behöver

  • 200 g fisk efter smak och tillgång, skuren i mindre bitar
  • 200 g räkor med skal, skalade
  • 500 g blåmusslor, kokta
  • 1 gul lök, skalad
  • 4 vitlöksklyftor, skalade
  • 2 morötter, skalade
  • 4-6 potatisar, skalade
  • 1 röd paprika
  • 1 fänkål
  • 4 msk olivolja
  • 1 förp saffran à 0,5 g
  • några kvistar timjan
  • 400 g krossade tomater
  • 2 dl vitt vin
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk torkade chiliflakes
  • 1 l fisk- eller musselbuljong
  • Pressad citron- och apelsinsaft
  • Salt, efter smak
  • Svartpeppar, efter smak
  • hackad persilja

Aioli

  • 1 äggula
  • 1 liten vitlöksklyfta, finriven eller pressad
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3 dl rapsolja
  • Salt, efter smak
  • några droppar pressad citronsaft
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Fiskgryta
    Skär alla grönsaker i mindre bitar.
  2. Fäs i olja några minuter utan att de tar färg.
  3. Häll i saffran, timjan, krossade tomater, vin, lagerblad, torkad chili och koka upp.
  4. Tillsätt buljong och koka ca 20 minuter.
  5. Smaka av med citron- och apelsinsaft, salt och peppar.
  6. Ta av kastrullen från värmen.
  7. Lägg i fisken och lägg på locket. Låt dra ca 5 minuter.
  8. Vänd ner skaldjur och persilja.
  9. Aioli
    Vispa äggula, vitlök och vinäger till aiolin.
  10. Häll i olja under vispning i en tunn jämn stråle.
  11. Smaka av med salt och citron.
  12. Servera fisksoppan med aioli och ett gott bröd.
17 januari 2011
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...