Markus franska löksoppa
Markus franska löksoppa
13 ingredienser
50 min
En klassiker med franska anor. Hemligheten är att låta löken ta sin tid i grytan och att inte snåla med osten till gratineringen.
Se Markus Aujalay laga receptet

Ingredienser
- 2 kg gul lök, skivad
- 2 klyftor vitlök, finhackade
- olivolja, till stekning
- smör, till stekning
- 1 l kycklingbuljong
- 3 dl torrt vitt vin
- 3-4 lagerblad
- färsk timjan
- vitvinsvinäger, några droppar
- salt
- svartpeppar
Till gratinering
- 1 baguette, skuren i skivor
- gruyèreost, riven
Gör så här
- Lägg gul lök och olja i en gryta med lock på låg värme så att löken blir riktigt mjuk, ca 30 minuter.
- Lyft av locket och höj värmen. Tillsätt smör och fräs löken tills den fått fin färg.
- Lägg i vitlök, häll på vitt vin, buljong, lagerblad och timjan. Låt sjuda ca 10 minuter och smaka av med några droppar vinäger, salt och peppar. Lyft ut örter innan servering.
- Stek baguetteskivorna i lite olja. Häll upp soppa i skålar, toppa med bröd och ost och gratinera i ugn på hög värme.