Markus Aujalays pepparstek

koket.se
Markus Aujalays pepparstek
Foto: TV4
Markus Aujalay 2020
Markus Aujalay 2020

Markus Aujalays pepparstek

13 ingredienser

30 min

Markus Aujalay visar hur du gör en klassisk pepparstek i sin egen pepparsås på vitpeppar. Såsen får utöver vitpeppar också smak från rött vin, kalvfond och en skvätt cognac. Magiskt gott!

Se Markus Aujalay laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar oxfilé (à 150 g)
  • vitpepparkorn
  • salt
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning
  • 0,5 dl cognac
  • 1 bananschalottenlök, finhackad
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 dl rött vin
  • 2 dl kalvfond (ej koncentrerad)
  • 2,5 dl grädde
  • sherryvinäger, några droppar
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Koka ihop grädden på medelvärme till hälften.
  3. Rosta pepparn i torr stekpanna. Krossa grovt och vänd köttet i pepparn. Krydda även med lite salt.
  4. Bryn köttet i olja och smör. Häll på cognac och flambera.
  5. Lägg över köttet i en ugnssäker form och stek klart i ugn ca 10 minuter.
  6. Lägg i finskuren lök i stekpannan och fräs någon minut. Lägg i senap, rött vin, kalvfond och koka ihop.
  7. Tillsätt sedan grädde och koka ihop ytterligare. Smaka av såsen med salt och vinäger. Lägg i köttet och smaka av såsen ytterligare en gång.