Markus Aujalays pepparstek
Markus Aujalays pepparstek
13 ingredienser
30 min
Markus Aujalay visar hur du gör en klassisk pepparstek i sin egen pepparsås på vitpeppar. Såsen får utöver vitpeppar också smak från rött vin, kalvfond och en skvätt cognac. Magiskt gott!
Se Markus Aujalay laga receptet

Ingredienser
- 4 bitar oxfilé (à 150 g)
- vitpepparkorn
- salt
- smör, till stekning
- olja, till stekning
- 0,5 dl cognac
- 1 bananschalottenlök, finhackad
- 1 msk dijonsenap
- 1 dl rött vin
- 2 dl kalvfond (ej koncentrerad)
- 2,5 dl grädde
- sherryvinäger, några droppar
- salt
Gör så här
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Koka ihop grädden på medelvärme till hälften.
- Rosta pepparn i torr stekpanna. Krossa grovt och vänd köttet i pepparn. Krydda även med lite salt.
- Bryn köttet i olja och smör. Häll på cognac och flambera.
- Lägg över köttet i en ugnssäker form och stek klart i ugn ca 10 minuter.
- Lägg i finskuren lök i stekpannan och fräs någon minut. Lägg i senap, rött vin, kalvfond och koka ihop.
- Tillsätt sedan grädde och koka ihop ytterligare. Smaka av såsen med salt och vinäger. Lägg i köttet och smaka av såsen ytterligare en gång.