Markus Aujalays pepparstek

koket.se
Markus Aujalays pepparstek
Foto: TV4
Markus Aujalay 2020
Markus Aujalay 2020

Markus Aujalays pepparstek

13 ingredienser

30 min

Markus Aujalay visar hur du gör en klassisk pepparstek i sin egen pepparsås på vitpeppar. Såsen får utöver vitpeppar också smak från rött vin, kalvfond och en skvätt cognac. Magiskt gott!

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar oxfilé (à 150 g)
  • vitpepparkorn
  • salt
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning
  • 0,5 dl cognac
  • 1 bananschalottenlök, finhackad
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 dl rött vin
  • 2 dl kalvfond (ej koncentrerad)
  • 2,5 dl grädde
  • sherryvinäger, några droppar
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Koka ihop grädden på medelvärme till hälften.
  3. Rosta pepparn i torr stekpanna. Krossa grovt och vänd köttet i pepparn. Krydda även med lite salt.
  4. Bryn köttet i olja och smör. Häll på cognac och flambera.
  5. Lägg över köttet i en ugnssäker form och stek klart i ugn ca 10 minuter.
  6. Lägg i finskuren lök i stekpannan och fräs någon minut. Lägg i senap, rött vin, kalvfond och koka ihop.
  7. Tillsätt sedan grädde och koka ihop ytterligare. Smaka av såsen med salt och vinäger. Lägg i köttet och smaka av såsen ytterligare en gång.