Köttfärslimpa

Köttfärslimpa
Foto: Ingvar Eriksson
Markus Aujalay 2020
Markus Aujalay 2020

Köttfärslimpa

Av: Markus Aujalay

Från: Måndag-torsdag : riktig mat för familjen

18 ingredienser

Köttfärslimpa med sidfläsk, gräddsås och rårörda lingon. Lite som på mormors tid, men fortfarande lika gott! Recept från kokboken Måndag-torsdag : riktig mat för familjen.

Servera gärna med kokt potatis och broccoli.

Kolla in alla recept och läs mer om

Måndag-torsdag : riktig mat för familjen

Ingredienser

portioner
  • 400 g nötfärs
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 100 g sidfläsk, fint tärnat
  • 200 g vitkål, strimlat
  • 2 gula lökar, skalade och skivade
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)

Gräddsås

  • 3 dl kalvbuljong (1 msk konc fond + 3 dl vatten)
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 msk ättiksprit 12 %
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)
  • strösocker
  • ev majsstärkelse, till redning

Rårörda lingon

  • 2 dl frysta lingon
  • 3 msk strösocker

Gör så här

  1. Blanda mjölk och ströbröd och låt svälla 10 minuter.
  2. Tillsätt ägg och färs.
  3. Stek sidfläsket i en stekpanna på hög värme tills det är knaprigt.
  4. Vänd ner kål och lök i pannan och fräs ytterligare några minuter tills kålen och löken blivit mjuka.
  5. Låt svalna något och blanda med färsen.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Lägg i avlång brödform och grädda i ugn på 150 grader ca 35 minuter.

Gräddsås

  1. Koka ihop buljong och grädde till såsen några minuter i en kastrull.
  2. Smaka av med ättiksprit, salt, peppar och socker.
  3. Red eventuellt med lite maizena utrört i lite vatten.

Rårörda lingon

  1. Blanda lingon och socker och låt stå tills lingonen är helt tinade och sockret smält. Rör då och då.
  2. Servera köttfärslimpan med kokt potatis, gräddsås, rårörda lingon och gärna kokt broccoli.