Marinerade lammspett
Marinerade lammspett
16 ingredienser
30 m
Marinerade lammspett med mynta är både enkelt och gott att tillaga. Perfekt till både vardag och helg.
Ingredienser
Friterade mandlar
- 50 g sötmandel, friterade
- flingsalt
- olja
- chiliflakes
Marinad
- 1 knippe färsk koriander, hackad
- 3 klyftor vitlök
- 1 knippe mynta
- 1 msk malen spiskummin
- 2 msk paprikapulver
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 2 dl citron, saft
- 1 dl olivolja
Lammspett
- 600 g lammytterfilé (eller lammstek)
- rapsolja (eller olivolja)
- 1 citron
Gör så här
Friterade mandlar
- Rosta sötmandlarna (eventuellt skållade) i en het panna med olja och flingsalt tills de fått fin färg.
- Låt svalna på hushållspapper.
- Häll över mandlarna i en skål och låt svalna.
- Mortla mandlarna, eller mixa dem i en mixer, med chiliflakes och lite flingsalt.
Marinaden
- Skär bort stjälkarna på koriandern och spara bladen till senare.
- Lägg korianderstjälkarna samt resterande ingredienser i en mixer och mixa tills du har en jämn pasta.
Lammspett
- Lägg träspett i blöt.
- Skär köttet i ca 2 cm stora bitar. Lägg bitarna i en skål och blanda med marinaden.
- Hetta upp en grillpanna på hög värme.
- Trä 4-5 lammbitar på varje spett. Ringla lite olja över och grilla spetten i ca 5 minuter runt om.
- Pressa över lite citronsaft samt rulla spetten i mandelblandningen.