• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Marinerade lammkotletter med blomkålspuré

Marinerade lammkotletter med blomkålspuré
Foto: TV4

Marinerade lammkotletter med blomkålspuré

7 steg att laga

26 ingredienser

1 h 30 min

Smakrika lammkotletter som utgör en festlig måltid serverade med ugnsbakade rödbetor och grönkålssallad.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

Lamm:

  • 8 lammracks (el lammkotletter)
  • 2 klyfta vitlök, krossade
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 dl rött vin
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar, malen
  • 2 kvist rosmarin
  • 2 kvist färsk timjan

Blomkålspuré med märgben:

  • 1 blomkål, rensat och uppdelat i buketter
  • 1 grönsaksbuljong
  • 3 oxmärgar (märgben)
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 1 krm muskot, malen
  • 2 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar, malen

Ugnsrostade rödbetor:

  • 4 rödbetor, skivade
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk flingsalt

Grönkålssallad:

  • 400 g grönkål, skuren (el svartkål)
  • 50 g pinjenötter
  • 1 msk olivolja

Picklad gulbeta:

  • 1 gulbeta, tunt skuren
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 0,5 dl strösocker

Gör så här

  1. Lamm: Krossa vitlök och blanda med olja, vin, salt, peppar, rosmarin och timjan. Torka av lammet och lägg i en plastpåse med marinaden. Lägg i kylen i minst en timme. Ta ut lammet ur marinaden och torka det torrt.Värm upp en gjutjärnspanna med olja och när den är riktigt het lägger du i lammet. Stek i en till två minuter på vardera sida beroende på hur rosa du vill ha det. Låt vila i några minuter under folie innan du serverar.
  2. Blomkålspuré: Sätt ugnen på 225 grader. Rensa blomkålen och dela upp i buketter. Täck med vatten och lägg i en kub grönsaksbuljong. Koka blomkålen tills den är mjuk och låt den sedan rinna av i ett durkslag.
  3. Lägg märgbenen i en ugnsfast form och tillaga mitt i ugnen i 30 minuter eller tills det mesta av märgen har runnit ut ur benet. Ta ut och skopa ur resterande märg och häll fettet genom en sil för att bli av med de tjocka bitarna. Häll fettet som runnit igenom i en stor kastrull och vispa ner mjölet för att göra en bottenredning. Rör om på medelhög värme tills allt är blandat och häll sedan i grädden, lite i taget, under omrörning tills du har en jämn sås.
  4. Tillsätt blomkålen och mixa allt till en jämn puré. Smaka av med salt, muskot och peppar.
  5. Ugnsrostade rödbetor: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg rödbetorna på ett oljat bakplåtspapper och ringla över olivolja och strö med flingsalt. tillaga i mitten av ugnen i en timme tills rödbetorna är mjuka.
  6. Kålsallad: Blanda vatten, ättika och socker i en kastrull och koka upp. Låt svalna. Lägg betan i den avsvalnade lagen. Låt ligga i en halvtimme och sen rinna av.
  7. Ånga kålen i två minuter och lägg sedan i iskallt vatten. Låt rinna av. Rosta pinjenötterna i ett medel varm stekpanna tills de är gyllene och låt svalna. Blanda grönkål, olivolja och gul beta i en skål och strö över pinjenötter vid servering.