Marinerade jordgubbar med roskräm

Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind

Marinerade jordgubbar med roskräm

14 ingredienser

Jordgubbar som marinerats med häggblommor, mynta och basilika blir en underbar dessert tillsammans med en len kräm smaksatt med vanilj och rosenvatten.

Ingredienser

portioner4 - 6

Marinerade jordgubbar

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 2 knippen häggblommor
  • 4 blad thaibasilika
  • 8 blad mynta
  • jordgubbar

Vanilj och roskräm

  • 0,5 vaniljstång
  • 250 g grädde
  • 250 g mjölk
  • 6 äggulor
  • 25 g majsstärkelse
  • 100 g strösocker
  • 2-3 msk turkisk yoghurt
  • 1-3 msk rosenvatten

Gör så här

Marinerade jordgubbar

  1. Koka upp vatten och socker och låt svalna tills ca 60 grader. Tillsätt häggblommor och örter.
  2. Låter gärna dra i en timme. Sila sedan lagen.
  3. Skär jordgubbarna i valfri form och marinera i lagen i 30 minuter eller längre.

Vanilj och roskräm

  1. Dela och skrapa ur vaniljstången.
  2. Koka upp grädde och mjölk tillsammans med vaniljstången. Låt dra i 10 minuter.
  3. Vispa ägg, maizena och socker lätt. Koka upp blandningen och låt koka i 2-3 i minuter för att få bort mjölsmaken.
  4. Låt krämen svalna tills rumstemperatur och ta ur vaniljstången. Tillsätt yoghurt och smaka av med rosenvatten.

Servering

  1. Häll upp krämen i skålar. Toppa med jordgubbarna, häggblommor, lite av örterna och gärna blad från ätbara rosor.
  2. Servera gärna med maräng eller rostad sockerkaka