Marinerade jordgubbar med roskräm

0 röster
4-6

Jordgubbar som marinerats med häggblommor, mynta och basilika blir en underbar dessert tillsammans med en len kräm smaksatt med vanilj och rosenvatten.

4-6

Du behöver

Marinerade jordgubbar

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 2 knippe häggblommor
  • 4 blad thaibasilika
  • 8 blad mynta
  • jordgubbar

Vanilj och roskräm

  • 0,5 vaniljstång
  • 250 g grädde
  • 250 g mjölk
  • 6 äggulor
  • 25 g majsstärkelse
  • 100 g strösocker
  • 2-3 msk turkisk yoghurt
  • 1-3 msk rosenvatten

Gör så här

  1. Marinerade jordgubbar
    Koka upp vatten och socker och låt svalna tills ca 60 grader. Tillsätt häggblommor och örter.
  2. Låter gärna dra i en timme. Sila sedan lagen.
  3. Skär jordgubbarna i valfri form och marinera i lagen i 30 minuter eller längre.
  4. Vanilj och roskräm
    Dela och skrapa ur vaniljstången.
  5. Koka upp grädde och mjölk tillsammans med vaniljstången. Låt dra i 10 minuter.
  6. Vispa ägg, maizena och socker lätt. Koka upp blandningen och låt koka i 2-3 i minuter för att få bort mjölsmaken.
  7. Låt krämen svalna tills rumstemperatur och ta ur vaniljstången. Tillsätt yoghurt och smaka av med rosenvatten.
  8. Servering
    Häll upp krämen i skålar. Toppa med jordgubbarna, häggblommor, lite av örterna och gärna blad från ätbara rosor.
  9. Servera gärna med maräng eller rostad sockerkaka
21 maj 2020