Laxgryta med färskpotatis, salladslök och spenat

Laxgryta med färskpotatis, salladslök och spenat
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Laxgryta med färskpotatis, salladslök och spenat

11 ingredienser

En gryta med fina primörer att laga på försommaren.

1 portion innehåller: 381 kcal/1594 kJ, 14 g fett, 6 g fibrer.

Ingredienser

portioner
  • 400 g laxfilé
  • 5 dl vatten
  • 2 msk fiskfond
  • ca 800 g färskpotatis
  • 4 morötter
  • 125 g salladslök (eller färsk gul lök)
  • 100 g färsk spenat
  • 1 knippe rädisa
  • ca 0,5 dl finskuren gräslök
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar (efter smak)

Gör så här

  1. Skär laxen i centimeterstora kuber. Koka upp vatten och fond i en gryta.
  2. Skrapa och skär potatisen i bitar och morötterna i skivor. Lägg ner i grytan och låt koka i ca 10 minuter.
  3. Skär salladslöken eller den gula löken i strimlor. Tillsätt lax och lök och låt sjuda några minuter.
  4. Riv spenatbladen i mindre bitar och skär rädisorna i klyftor. Lägg ner i grytan och sjud ett par minuter till.
  5. Smaka av med salt (fonden är salt) och nymalen vitpeppar.