Spenatpaj med fårost

Spenatpaj med fårost
Foto: Joel Wåréus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Spenatpaj med fårost

16 ingredienser

En paj med smak av Grekland. Soltorkade tomater finns numera i varenda kvartersbutik.

1 portion innehåller: 290 kcal/1212 kJ, 14 g fett, 2 g fibrer

Ingredienser

portioner

pajdeg

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl grahamsmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 dl flytande matfett [50 g]
  • 1 dl mjölk

Fyllning

  • 250 g fryst spenat [1 förp]
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 10-12 soltorkade tomater i olja
  • ca 0,5 dl färsk basilika
  • 100 g fårost
  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1,5 dl riven ost (17 %)
  • 0,5 tsk salt
  • peppar

Gör så här

  1. Pajskal: Sätt ugnen på 200°. Blanda samman alla ingredienser till en deg. Tryck ut i en pajform och förgrädda i ca 10 minuter.
  2. Tina spenaten lite och skär den grovt. Skala och hacka vitlöksklyftorna fint.
  3. Fräs spenat och vitlök i oljan ett par minuter och fördela sedan i pajskalet.
  4. Skär/klipp tomaterna i små bitar, hacka basilikan, smula fårosten och fördela allt över spenaten.
  5. Vispa ihop ägg, mjölk och riven ost med salt och nymalen peppar och häll i pajskalet. Grädda i ca 30 minuter.