Lättbakad focaccia

Lättbakad focaccia
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Lättbakad focaccia

9 ingredienser

Ett bröd med medelhavskänsla som passar på allehanda bufféer eller till soppa. Det här brödet kan man hälla från degbunken direkt på plåten. Receptet kan halveras.

100 g bröd: 278 kcal/1161 kJ, 6 g fett, 4 g fibrer

Ingredienser

Deg

  • 50 g jäst
  • 1 l vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • 3 dl grahamsmjöl
  • ca 16 dl vetemjöl

Innan gräddning

  • 2 msk olivolja
  • ca 1 tsk flingsalt
  • 1 tsk rosmarin

Gör så här

  1. Smula ner jästen i degbunken och tillsätt de övriga ingredienserna. Arbeta ihop till en lös deg, helst i maskin.
  2. Låt degen jäsa i bunken i ca 1 timme.
  3. Rör ihop degen och häll ut den på bakplåtspappersklädd långpanna eller plåt.
  4. Låt jäsa i ytterligare 20 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200°.
  5. Pensla med olja och strö över salt och rosmarin. Grädda i ca 25 minuter.