Pitabröd med Exotiska köttbullar

Pitabröd med Exotiska köttbullar
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Pitabröd med Exotiska köttbullar

15 ingredienser

Pitabröd går att fylla med mycket gott, under gräddningen bildas en hålighet i brödet. Kebab och falafel hör ur näringssynpunkt till den bättre snabbmat vi har. Det går förstås att fylla brödet med annat också.

1 pitabröd innehåller: 216 kcal/906 kJ, 4 g fett, 3 g fibrer
Exotiska köttbullar innehåller: 159 kcal/663 kJ), 10 g fett, 0 g fibrer

Ingredienser

8 Bröd

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl vatten, ljummet
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 3 dl grahamsmjöl
  • ca 4 dl vetemjöl

Exotiska köttbullar

  • 350 g nötfärs (eller lammfärs)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl persilja, hackad
  • 1 tsk smulad timjan
  • 1 tsk oregano, smulad
  • 0,5 tsk malen spiskummin, stött
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar (eller svartpeppar)
  • 1 msk matfett (flytande eller fast)

Gör så här

  1. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt och olja. Arbeta in mjölet.
  2. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme. Sätt under tiden ugnen på 275°. Ta upp och knåda degen på mjölat bakbord.
  3. Värm plåten i ugnen. Dela degen i 8 delar och kavla ut dem till rundlar som är knappt 1 cm tjocka.
  4. Lägg bröden på het plåt och grädda i 8–10 minuter. Svep in bröden i bakduk och låt dem svalna lite innan de fylls.
  5. Lägg färsen i en bunke. Skala och hacka vitlöken fint och blanda ner den i bunken tillsammans med persilja, örtkryddor, salt och peppar.
  6. Forma färsen till avlånga färsbullar.
  7. Stek dem i matfettet några minuter tills de får lite färg. Sänk sedan värmen och låt eftersteka i ca 5 minuter.