Pitabröd med Exotiska köttbullar
Pitabröd med Exotiska köttbullar
15 ingredienser
Pitabröd går att fylla med mycket gott, under gräddningen bildas en hålighet i brödet. Kebab och falafel hör ur näringssynpunkt till den bättre snabbmat vi har. Det går förstås att fylla brödet med annat också.
1 pitabröd innehåller: 216 kcal/906 kJ, 4 g fett, 3 g fibrer
Exotiska köttbullar innehåller: 159 kcal/663 kJ), 10 g fett, 0 g fibrer
Ingredienser
8 Bröd
- 25 g jäst
- 2,5 dl vatten, ljummet
- 1,5 tsk salt
- 2 msk olja
- 3 dl grahamsmjöl
- ca 4 dl vetemjöl
Exotiska köttbullar
- 350 g nötfärs (eller lammfärs)
- 2 klyftor vitlök
- 1 dl persilja, hackad
- 1 tsk smulad timjan
- 1 tsk oregano, smulad
- 0,5 tsk malen spiskummin, stött
- 1 tsk salt
- 1 krm vitpeppar (eller svartpeppar)
- 1 msk matfett (flytande eller fast)
Gör så här
- Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt och olja. Arbeta in mjölet.
- Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme. Sätt under tiden ugnen på 275°. Ta upp och knåda degen på mjölat bakbord.
- Värm plåten i ugnen. Dela degen i 8 delar och kavla ut dem till rundlar som är knappt 1 cm tjocka.
- Lägg bröden på het plåt och grädda i 8–10 minuter. Svep in bröden i bakduk och låt dem svalna lite innan de fylls.
- Lägg färsen i en bunke. Skala och hacka vitlöken fint och blanda ner den i bunken tillsammans med persilja, örtkryddor, salt och peppar.
- Forma färsen till avlånga färsbullar.
- Stek dem i matfettet några minuter tills de får lite färg. Sänk sedan värmen och låt eftersteka i ca 5 minuter.