Pocherad lax på en bädd av färska örter

Pocherad lax på en bädd av färska örter
Foto: TV4

Pocherad lax på en bädd av färska örter

Av: Margareta Kingham

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

30 min

Pocherad lax på en bädd av färska örter, helt enkelt en lätt laxrätt med pocherad grönsaker.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Vitt vin, Joseph Drouhin, Macon-Village De Bourgogne 2008.

Ingredienser

portioner
  • 400 g lax
  • 15 sockerärtor
  • 1 morot
  • 1 palsternacka

Pocheringsblandningen

  • 0,5 fiskbuljongtärning
  • 2 dl vatten
  • 1 dl vitt vin
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk citron, saft

Till såsen innan servering

  • 50 g smör

Gör så här

  1. Strimla sockerärtor, morot och palstenacka.
  2. Skär sedan laxen i 4 lika tjocka och stora bitar, ca 100 gram var.
  3. Gör pocheringensblandningen genom att i ett djupare kokkärl hälla i vattet och vinet, tillsätt sedan buljongen.
  4. Smaka av med salt, pepper och citron.
  5. När blandingen är upphettad lägg först ned laxen och sedan den strimlade grönsksblandningen över.
  6. Låt sjuda till laxen är genompocherad och grönskerna är lagom aldente.
  7. Lägg först upp en bädd av grönsökerna.
  8. Sedan tar du bort skinnet på laxen och placerar den överst.
  9. Piska upp resten av pocheringsblandningen med 50 gram smör och ringla såsen vackert över rätten.