Halstrad röding med citrusrisotto och apelsin- och fänkålsbuljong
Halstrad röding med citrusrisotto och apelsin- och fänkålsbuljong
29 ingredienser
50 min
När höstmörkret knackar på dörren, behövs det något gott att glädja magen med. Servera i djup skål och njut av de goda dofterna!
Ingredienser
Apelsin- och fänkålsbuljong:
- 1 citrongrässtjälk
- 2 fänkål
- 2 schalottenlökar
- 1 klyfta vitlök, finhackad
- 1 msk olivolja
- 2 dl färskpressad apelsinsaft eller apelsinjuice
- 1 dl fiskbuljong
- 1 dl kycklingbuljong
- 2 limeblad
- salt
- peppar, nymalen
Citrusrisotto:
- 1,5 dl avorioris
- 1 schalottenlök, hackad
- 2 msk olivolja
- 2 dl kycklingbuljong
- 2 dl fiskbuljong
- 1 limefrukt, skal och fruktkött
- 1 citron, skalet
- 1 msk smör
- 2 msk parmesanost, riven
- salt
- peppar, nymalen
Röding:
- 4 rödingfiléer (à 150 g)
- 1 msk smör
- 2 msk olivolja
- 3 msk dijonsenap
- 1 msk honung, helst flytande
- salt
- peppar, nymalen
Gör så här
- Apelsin- och fänkålsbuljong: Banka sönder citrongräset och grovhacka fänkål och schalottenlök.
- Fräs fänkål, vitlök och schalottenlök i en panna med olivolja.
- Tillsätt citrongräs, juice, buljong och limeblad. Smaka av med salt och peppar och låt sjuda på låg värme i cirka 20 minuter.
- Sila buljongen och koka ihop den tills cirka hälften återstår.
- Citrusrisotto: Skala och finhacka schalottenlök.
- Fräs ris och schalottenlök i olivolja i en tjockbottnad kastrull cirka 3 minuter. Tillsätt fisk- och kycklingbuljong och låt koka i 7 minuter.
- Tillsätt citrusskal, parmesanost och smör. Rör om.
- Filéa limen och lägg i de hinnfria klyftorna. Sänk värmen och lägg på ett lock.
- Låt stå i ungefär 12 minuter och smaka sedan av med salt och peppar.
- Röding: Rör ihop senap och honung.
- Bryn rödingfiléerna i smör och olivolja på hög värme i stekpanna, enbart på skinnsidan i cirka 6 min.
- Lägg i lite fänkål och vitlök i pannan för smakens skull.
- Fördela senap och honungsblandningen på fisken.
- Lägg upp risotton i en djup skål och lägg fiskbitarna ovanpå. Häll buljongen över och servera.