Marängtårta med lemon curd och jordgubbar

Marängtårta med lemon curd och jordgubbar
Foto: TV4
My Kitchen Stories
My Kitchen Stories

Marängtårta med lemon curd och jordgubbar

6

13 ingredienser

Somrig och söt marängtårta med marängbottnar fyllda med fluffig grädde med vit choklad och syrlig lemon curd. Toppa generöst med jordgubbar eller andra färska bär som är i säsong.

Ingredienser

portioner10

Vitt chokladfluff

  • 150 g vit choklad
  • 2 dl vispgrädde

Bottnar

  • 6 äggvitor, från stora ägg
  • 2 dl strösocker
  • 4 dl florsocker
  • 200 g mörk choklad, att pensla bottnarna med

Lemon curd

  • 5 äggulor, från stora ägg
  • 2 ägg
  • 3 citroner, finrivet skal och saft
  • 1 dl strösocker
  • 50 g smör, kallt

Garnering

  • 500 g färska jordgubbar
  • färsk citronmeliss

Gör så här

  1. Vitt chokladfluff
    Grovhacka den vita chokladen. Lägg det i en kastrull tillsammans med vispgrädde. Smält ihop försiktigt på låg värme under omrörning tills det blivit en jämn smet.
  2. Häll upp fluffsmeten i en bunke av glas eller metall och låt stå i kylen i minst 4 timmar, helst över natten.
  3. Marängbottnar
    Sätt ugnen på 90 grader (varmluft) och täck tre plåtar med bakplåtspapper.
  4. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en fast och blank maräng. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock marängsmet med slickepott.
  5. Spritsa eller klicka ut marängbottnar på plåtarna med diameter på 23 cm. Grädda bottnarna, alla samtidigt, i ugnen i ca 1,5 timme. Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärme i minst 1 timme innan du tar ut bottnarna ur ugnen.
  6. Lemon curd
    Lägg äggulor, ägg, rivet citronskal, citronsaft och strösocker i en värmetålig skål eller bunke av metall.
  7. Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullen. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
  8. Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt.
  9. Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme.
  10. Vispa upp det vita chokladfluffet. Fyll din tårta med den och med lemon curd. Dekorera med färska jordgubbar, citronmeliss och florsocker.