Mangolax à la Kerala

koket.se
Mangolax à la Kerala
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Mangolax à la Kerala

Av: Malin Mendel

Från: Nyhetsmorgon

21 ingredienser

30 m

Den här smakrika laxen med mango kan bli en ny favorit för hela familjen! Servera den med ris och grönsallad så blir middagen komplett.

Se Malin Mendel laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 500 g laxfilé
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 5 msk rapsolja (eller kokosolja)
  • 1 tsk nigellafrön
  • 2 rödlökar, skivade
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk malen koriander
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tomat, hackad
  • 1 burk kokosmjölk [à 400 ml]
  • 2 dl vatten
  • 1 röd chilifrukt, torkad
  • 1 tsk senapsfrö
  • 3 limeblad
  • 0,5 dl curryblad (kan uteslutas)
  • 150 g mango, i bitar (tinad om fryst)
  • salt

Servering

  • grönsallad
  • ris

Gör så här

  1. Dela laxfiléerna i kuber.
  2. Gnid in laxbitarna med lite salt och 0,5 tsk gurkmeja, låt stå svalt.
  3. Hetta upp 3 msk olja i en gryta, lägg i nigellafrön och fräs någon minut. Tillsätt 1,5 rödlök och stek tills den är mjuk.
  4. Tillsätt ingefära och stek ytterligare några minuter.
  5. Tillsätt 0,5 tsk gurkmeja, spiskummin, koriander och chilipulver. Stek under omrörning i 1 minut.
  6. Tillsätt tomatpurén och tomaten, fräs en stund till.
  7. Häll i kokosmjölk och vatten, koka ihop utan lock i 20 minuter. Smaka av med salt.
  8. Lägg laxen i såsen och sjud försiktigt i några minuter tills laxen precis är genomkokt.
  9. Hetta under tiden upp 2 msk olja i en stekpanna. Lägg i en halv skivad rödlök, den hela chilin, senapsfrön samt lime- och curryblad. Salta lite och stek tills löken mjuknar.
  10. Tillsätt mango i stekpannan och stek i någon minut.
  11. Häll blandningen över laxgrytan precis innan servering.