Mandu guk – koreansk dumplingsoppa

koket.se
Mandu guk – koreansk dumplingsoppa
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Mandu guk – koreansk dumplingsoppa

23 ingredienser

50 min

En smakrik och matig rätt med inspiration och smaker från det koreanska köket. En fantastisk soppa med hemgjorda dumplings i en smakrik buljong.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Fyllning

  • 40 g glasnudlar (gärna koreanska sötpotatisnudlar)
  • 3 klyftor vitlök
  • 10 cm purjolök
  • 500 g kycklingfärs
  • 3 dl salladskål, finhackad
  • 2 msk japansk soja
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 ägg
  • 1 förp gyozaplattor, tinade (à 300 g)

Buljong

  • 1,5 l hönsbuljong
  • 4 klyftor vitlök
  • 3 cm färsk ingefära
  • 2 tsk sesamolja
  • salt
  • peppar

Omelett

  • 2 ägg

Till servering

  • 3 salladslökar, skivade
  • sesamfrön, rostade
  • ev chiliflakes
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Koka nudlarna enlig anvisning på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten och klipp i mindre bitar. Blanda nudlarna med övriga ingredienser till fyllningen. Peppra och rör om.
  2. Lägg ca 2 tsk fyllning på varje gyozaplatta, stryk lite vatten längs med kanten (vattnet fungerar som lim) och vik ihop som halvmånar. Fös ändarna mot varandra så det blir små runda dumplings/tortellini. Lägg under bakduk.
  3. Vispa ihop äggen, salta lätt och stek dem tunt i en stor stekpanna likt en omelett. Rulla ihop omeletten på en skärbräda och skär i tunna strimlor. Ställ åt sidan.
  4. Tryck till vitlöksklyftorna med sidan av kniven. Skala och skär ingefäran i skivor. Låt koka med hönsbuljong i 5 minuter och plocka sedan upp vitlök och ingefära. Häll i 2 tsk sesamolja och rör om. Smaka av med salt och peppar.
  5. Koka dumplingen i buljongen tills de flyter upp. De som blir över kan man enkelt frysa in för en annan dag. Lägg i salladslök precis när dumplingen flyter upp och låt den bli varm.
  6. Servera din koreanska dumplingsoppa i stora skålar toppade med den strimlade omeletten, sesamfrön och ev lite chiliflakes. Njut!