Mandu guk – koreansk dumplingsoppa
Mandu guk – koreansk dumplingsoppa
23 ingredienser
50 min
En smakrik och matig rätt med inspiration och smaker från det koreanska köket. En fantastisk soppa med hemgjorda dumplings i en smakrik buljong.
Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser
Fyllning
- 40 g glasnudlar (gärna koreanska sötpotatisnudlar)
- 3 klyftor vitlök
- 10 cm purjolök
- 500 g kycklingfärs
- 3 dl salladskål, finhackad
- 2 msk japansk soja
- 2 tsk sesamolja
- 1 tsk strösocker
- 1 msk majsstärkelse
- 1 ägg
- 1 förp gyozaplattor, tinade (à 300 g)
Buljong
- 1,5 l hönsbuljong
- 4 klyftor vitlök
- 3 cm färsk ingefära
- 2 tsk sesamolja
- salt
- peppar
Omelett
- 2 ägg
Till servering
- 3 salladslökar, skivade
- sesamfrön, rostade
- ev chiliflakes
- salt
- svartpeppar
Gör så här
- Koka nudlarna enlig anvisning på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten och klipp i mindre bitar. Blanda nudlarna med övriga ingredienser till fyllningen. Peppra och rör om.
- Lägg ca 2 tsk fyllning på varje gyozaplatta, stryk lite vatten längs med kanten (vattnet fungerar som lim) och vik ihop som halvmånar. Fös ändarna mot varandra så det blir små runda dumplings/tortellini. Lägg under bakduk.
- Vispa ihop äggen, salta lätt och stek dem tunt i en stor stekpanna likt en omelett. Rulla ihop omeletten på en skärbräda och skär i tunna strimlor. Ställ åt sidan.
- Tryck till vitlöksklyftorna med sidan av kniven. Skala och skär ingefäran i skivor. Låt koka med hönsbuljong i 5 minuter och plocka sedan upp vitlök och ingefära. Häll i 2 tsk sesamolja och rör om. Smaka av med salt och peppar.
- Koka dumplingen i buljongen tills de flyter upp. De som blir över kan man enkelt frysa in för en annan dag. Lägg i salladslök precis när dumplingen flyter upp och låt den bli varm.
- Servera din koreanska dumplingsoppa i stora skålar toppade med den strimlade omeletten, sesamfrön och ev lite chiliflakes. Njut!