Mandelmanns ketchup

Mandelmanns ketchup
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Mandelmanns ketchup

8

13 ingredienser

45 min

Får du en riklig skörd av tomater är ketchup ett utmärkt sätt att ta tillvara på den. Tips! San Marzano är en tomtsort som passar extra bra att göra ketchup på då den innehåller lite vätska och mycket fruktkött.

Ingredienser

  • 1,5 kg tomat, väl mogna (gärna San Marzano)
  • 0,5 kg körsbärstomater
  • 2 gula lökar, medelstora
  • 2-4 klyftor vitlök
  • 1 selleristjälk
  • 1 knippe basilika
  • 1 msk korianderfrö
  • 2 hela nejlikor
  • 1 msk salt
  • 1 tsk peppar, nymald
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 dl äppelcidervinäger
  • 1 dl rapsolja

Gör så här

  1. Skär tomaterna i grova bitar. Skala och hacka löken och vitlöken. Hacka även stjälksellerin.
  2. Fräs lök, vitlök och selleri i rapsolja i en stor gryta.
  3. Tillsätt basilika, korianderfrön, kryddnejlikor, salt och peppar. Rör om och låt koka i 15 minuter.
  4. Blanda i tomaterna, vinäger och socker. Låt koka ihop utan lock tills hälften av vätskan kokat bort. Rör om då och då så att det inte bränner fast.
  5. Passera tomatmassan genom en sil ner i en ny gryta.
  6. Koka upp ketchupen igen och smaka av med salt.
  7. Häll upp på varma, väl rengjorda flaskor eller burkar och förslut. Förvara i kylen. Öppnad ketchupflaska håller 2-3 veckor i kylen.