Mandelmanns hummus

Mandelmanns hummus
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Mandelmanns hummus

8 ingredienser

30 min + 10 timmar blötläggning och kokning

Bjud gärna den krämiga röran gjord på kikärtor med ett gott bröd och krispiga grönsaker.

Ingredienser

  • 2,5 dl torkade kikärtor (eller 2 burkar färdigkokta à 400 g)
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 4 msk citronsaft, från ekologisk citron
  • 3 msk tahinipasta (sesampasta)
  • 0,5 dl olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Blötlägg kikärtorna i en skål över natten. Ha i en nypa bikarbonat i vattnet. Bikarbonaten gör att kikärtorna blir lättare för magen att smälta. Kikärtor på konserv behöver inte blötläggas.
  2. Häll av kikärtorna och koka dem i dubbelt så mycket vatten som ärtor, gärna med lite salt och en halv lök i vattnet (eller skölj kokta kikärtor på konservburk noggrant). Koktiden är ca 1-1,5 timme. Har du tryckkokare så använd den, det halverar koktiden. Häll av kokvattnet (kan sparas till annan matlagning).
  3. Lägg kikärtor i en skål tillsammans med alla ingredienser. Mixa röran så slät som möjligt, smaka av om det behövs mer av något.
  4. Lägg upp hummus i skålar, ringla olivolja över. Servera med t ex paprika, tomat, sallad, selleri och ett gott bröd!