Mandelmanns hummus
Mandelmanns hummus
8 ingredienser
30 min + 10 timmar blötläggning och kokning
Bjud gärna den krämiga röran gjord på kikärtor med ett gott bröd och krispiga grönsaker.
Ingredienser
- 2,5 dl torkade kikärtor (eller 2 burkar färdigkokta à 400 g)
- 1 tsk bikarbonat
- 2-3 klyftor vitlök
- 4 msk citronsaft, från ekologisk citron
- 3 msk tahinipasta (sesampasta)
- 0,5 dl olivolja
- salt
- peppar
Gör så här
- Blötlägg kikärtorna i en skål över natten. Ha i en nypa bikarbonat i vattnet. Bikarbonaten gör att kikärtorna blir lättare för magen att smälta.
- Kikärtor på konserv behöver inte blötläggas.
- Häll av kikärtorna och koka dem i dubbelt så mycket vatten som ärtor, gärna med lite salt och en halv lök i vattnet (eller skölj kokta kikärtor på konservburk noggrant). Koktiden är ca 1-1,5 timme. Har du tryckkokare så använd den, det halverar koktiden. Häll av kokvattnet (kan sparas till annan matlagning).
- Lägg kikärtor i en skål tillsammans med alla ingredienser. Mixa röran så slät som möjligt, smaka av om det behövs mer av något.
- Lägg upp hummus i skålar, ringla olivolja över. Servera med t ex paprika, tomat, sallad, selleri och ett gott bröd!