Mammas potatissallad

NYHET
Mammas potatissallad
Foto: TV4/Micke Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Mammas potatissallad

17 ingredienser

30 min

En härlig och matig sallad som, precis som Ernst själv, har rötter i både det polska och det österrikiska köket. Salladen kan med fördel förberedas i god tid och får mer smak om den får stå till sig en stund före servering.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg färskpotatis, kokt och skivad
  • 1 knippe färsk lök, strimlad
  • 250 g sockerärtor, hela
  • 1 syrligt äpple, tärnat
  • 1 dl gröna ärtor (frysta, tinade)
  • 200 g stjälkselleri, strimlad
  • 1 knippe rädisa, skivade

Dressing

  • 2-3 dl smörgåsgurka (spara spadet till dressingen)
  • 1 dl spad från smörgåsgurka
  • 1 msk svensk senap
  • 1 msk majonnäs
  • 1 msk koncentrerad kycklingfond
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk muscovadosocker
  • svartpeppar, nymalen
  • salt

För garnering

  • 1 knippe färsk persilja, hackad
  • ev gräslöksblomma (valfritt)

Gör så här

  1. Lägg den skivade, färdigkokta potatisen i en stor salladsskål.
  2. Tillsätt den strimlade löken, sockerärtor, tärnat äpple, tinade gröna ärtor, strimlad stjälkselleri och skivade rädisor till potatisen.
  3. För dressingen, häll gurkspad i en bunke som passar för stavmixer.
  4. Tillsätt smörgåsgurka, senap, majonnäs, kycklingfond, olivolja och muscovadosocker i bunken.
  5. Mixa dressingen slät med en stavmixer.
  6. Häll dressingen över potatis och grönsaker i salladsskålen.
  7. Blanda försiktigt så att alla ingredienser täcks av dressingen.
  8. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Justera kryddningen efter behov.
  9. Strö över hackad persilja och garnera med skivade rädisor och gärna gräslöksblommor.