Mammas äppelkaka, serveras med blåbärsglass

Mammas äppelkaka, serveras med blåbärsglass
Foto: TV4
1h
4

Du behöver

Äppelkaka

  • 1 dl hasselnötter, hackade
  • 0,75 kg äpplen, syrliga (ca 6 stycken)
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1,5 msk kanel
  • 100 g margarin

Blåbärsglass

  • 2 äggulor
  • 50 g florsocker
  • 2 dl lättmjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 75 g blåbär

Gör så här

  1. Mammas äppelkaka
    Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Hacka hasselnötterna.
  3. Skala och skär äpplena i ringar.
  4. Smörj en form och lägg i äpplena.
  5. Blanda vetemjöl, socker och kanel och strö detta över äppelringarna.
  6. Strö över de hackade hasselnötterna.
  7. Skiva margarinet tunt, med en osthyvel, och lägg ovanpå mjölblandningen.
  8. Grädda i ugnen ca 30 minuter.
  9. Låt svalna några timmar innan servering.
  10. Blåbärsglass
    Lägg äggulor och socker i en skål och vispa samman.
  11. Koka upp mjölken i en kastrull.
  12. Häll mjölken i äggblandningen och vispa samman.
  13. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och rör oavbrutet tills blandningen tjocknar och bildar en film över skedens baksida, (OBS!Blandningen får inte koka, då skär den sig).
  14. Lyft bort från värmen och låt svalna.
  15. Blanda i grädde och vaniljsocker.
  16. Häll blandningen i en glassmaskin och låt gå i ca 15 minuter eller till glassmeten har fått en bra konsistens.
  17. Häll i blåbären ett par minuter innan glassen är helt färdig i maskinen.
  18. Ställ glassen i frysen för att få en hårdare konsistens.
Kommentera receptet
hosterbjudande

Fler goda recept