Mamma Mörcks risrand med räkor
Mamma Mörcks risrand med räkor
9 ingredienser
40 m
Risrand: En klassisk 60-talsrätt med ris, räkor och rhode island-dressing. En underbar middagsrätt som betyder fest för Marianne Mörck.
Ingredienser
- 5 dl grötris
- 1 l vatten
- 1 tsk salt
- 1,5 msk vit balsamvinäger
- 2 kg färska räkor
- 1 tsk matolja
Servering
- Rhode Islandsås
- sallad
- gurka, skivad
- citron, klyftor
Gör så här
- Koka riset i vatten och salt. När riset är klart så rör försiktigt ner vinägern och låt riset svalna helt.
- Skala räkorna.
- Använd en sockerkaksform som är slät, rundad och har hål i mitten. Pensla insidan med olja. Lägg därefter i ett lager räkor "rygg mot rygg". Täck med några centimeter ris och därefter ett nytt lager räkor. Packa riset hårt och fyll formen ända upp till kanten. Kyl.
- Tippa upp risranden på serveringsfat. Fyll hålet i mitten med Rhode Islandsås och garnera med salladsblad, gurkskivor och citronklyftor. Ät i soffan framför ett trevligt tv-program.