Mamma Leuang Neuangs berömda satay

koket.se
Mamma Leuang Neuangs berömda satay
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Mamma Leuang Neuangs berömda satay

9

18 ingredienser

1 h 20 m

Den här rätten med kyckling och kokosgrädde är en riktigt smakrik och härlig rätt att servera i helgen.

Ingredienser

portioner
  • 200 g kycklingbröst

Kryddpasta

  • 4 msk schalottenlök, finhackad
  • ca 0,5 krm salt
  • 3 msk jordnötter, hackade
  • 1 msk korianderfrö, rostade
  • 1 tsk hel kummin, rostade

Marinad

  • 1,25 dl kokosgrädde
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 1 msk kondenserad mjölk
  • 1 msk palmsocker
  • 0,5 krm strösocker
  • 2 msk fisksås
  • 3 cl Mekong (eller cognac)

Sås

  • 5 chilifrukter, rensade (långa röda)
  • ca 0,5 krm salt
  • 100 g schalottenlök, finhackad
  • 1,25 dl risvinäger (vit)
  • 1,5 msk strösocker

Gör så här

  1. Skär köttet i 2 x 5 cm stora remsor.
  2. Gör kryddpastan genom att mortla samtliga ingredienser till en slät pasta.
  3. Blanda samman ingredienser till marinaden med kryddpastan. Massera in blandningen i köttet och låt vila i 1 timme.
  4. Gör såsen genom att köra chili, salt och schalottenlök i en mixer, eller mortla till en puré. Smaksätt med vinäger och socker.
  5. Trä tre bitar kött på varje spett och grilla. Servera med såsen vid sidan om.