Mamma Gunborgs tunnbröd på surdeg

POPULÄRT
koket.se
Mamma Gunborgs tunnbröd med köpjäst
Foto: TV4
martin löf
martin löf

Mamma Gunborgs tunnbröd på surdeg

8 ingredienser

2 h

Härliga tunnbröd bakade på surdeg.

Se Martin Löf laga receptet

logo

Ingredienser

portioner sats
  • 50 g margarin
  • 3 dl vatten
  • 5 dl standardmjölk
  • 400 g surdegsstart
  • 1,5 msk brödkrydda (anis, fänkål, kummin)
  • 1,2 l grovt rågmjöl
  • 1,2 l vetemjöl
  • 30 g salt

Gör så här

  1. Smält margarinet. Häll på vatten och mjölk och värm till 37 grader i en degbunke.
  2. Tillsätt surdegsstartaren. Blanda i saltet, brödkryddorna och mjölet. Arbeta degen i några minuter så den går ihop och låt därefter få vila under duk i 1 timma (autolys).
  3. Balanda sedan degen i ca. 10 minuter. Tillsätt saltet de sista 2 minutrarna. Låt sedan degen få jäsa i bunken i minst 1 timma under duk.
  4. Sätt ugnen på 275 grader.
  5. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela upp i bitar ca. 110 g. Kavla sedan ut till runda kakor 2-3 mm tjocka. Det behövs två kavlar, först en vanlig slät, sedan en kruskavel. Kakorna bör ha en diameter på cirka 25 centimeter.
  6. Kavla en kaka åt gången, använd mycket mjöl till utkavlingen. Borsta noga bort mjölet före gräddning.
  7. Grädda en kaka åt gången tills den har fått färg, ca. 3 minuter. Vill man ha brödet mjukt, låt det svalna under bakduk och förvara i plastpåse. Annars låt det ligga och torka så det blir sprött och gott.