Potatis- och palsternackssoppa

Potatis- och palsternackssoppa
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Malin Söderström
Malin Söderström

Potatis- och palsternackssoppa

14 ingredienser

50 min

En len soppa med härliga smördegssnurror fyllda med soltorkade tomater.

Ingredienser

portioner
  • 8 mandelpotatisar
  • 2 palsternackor
  • 4 schalottenlökar (små)
  • 25 g smör
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 dl crème fraîche
  • salt
  • peppar

Smördeg med soltorkad tomatfyllning:

  • 5 soltorkade tomater
  • 1 tsk rosmarin, finskuren
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl färskost
  • 1 förp smördeg
  • 1 ägg, till pensling

Gör så här

  1. Skala och skär potatisen och palsternackan i mindre bitar. Skala och skiva löken. Värm upp en kastrull och låt grönsakerna puttra sakta i smöret.
  2. Slå på buljong och låt allt sakta puttra tills grönsakerna är mjuka. Klicka ned crème fraîche. Mixa sedan soppan slät med stavmixer och smaka av med salt och peppar.
  3. Ta fram smördegen och låt tina lite.
  4. Gör tomatfyllningen: Mixa tomater, vitlök, rosmarin och färskost till en slät massa i en matberedare eller med en stavmixer.
  5. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut smördegen i portionsbitar och fördela fyllningen på bitarna. Vik ihop till paket och lägg på plåt.
  6. Ställ plåten kallt en stund. Knäck ägget i en kopp och vispa lätt. Pensla smördegspaketen, ställ in i ugnen och baka tills smördegen är klar. Se efter så att den är gyllenbrun på undersidan och inte är för tung.