Ankbröst med fikon och vårprimörer

Ankbröst med fikon och vårprimörer
Foto: TV4

Ankbröst med fikon och vårprimörer

Av: Malin - Halmstad

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

1h 30 min

En festmåltid med ankbröst och fikon

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Ankbröst

  • 4 ankbröst
  • 1-2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 1 msk rapsolja

skysås

  • 1 dl crema di balsamico fikon
  • 4 torkade fikon, hackade
  • 3 msk strösocker
  • 2 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad kycklingfond
  • 2 msk smör
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 4 färska fikon

Ugnsrostad potatis

  • 1 kg färskpotatis (eller mandelpotatis)
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar

Vårprimörer

  • 500 g sockerärtor
  • 1 msk smör
  • salt

Gör så här

Håll skärmen tänd

Ankbröst

  1. Ruta skinnsidan på ankbrösten med en vass kniv.
  2. Salta och peppra.
  3. Bryn sedan ankbrösten på båda sidor, först med fettsidan nedåt i smör och rapsolja i en het stekpanna, cirka 3 minuter per sida.
  4. Lägg över dem i en ugnssäker form.
  5. Stick in en digital köttermometer i det ena ankbröstet.
  6. Sätt in formen i nedre delen av ugnen på 125 grader och stek tills innertemperaturen är 67-68 grader, cirka 45 minuter.
  7. Täck med folie och låt vila 15 minuter.

Skysås

  1. Lägg vinäger och fikon till såsen i en skål.
  2. Täck över med plast och låt stå en stund.
  3. Lägg över de blötlagda fikonen i en kastrull.
  4. Tillsätt strösocker, vatten och kycklingfond.
  5. Koka såsen simmig på medelvärme, cirka 15 minuter.
  6. Sila såsen genom en grovmaskig sil.
  7. Häll tillbaka i kastrullen.
  8. Vispa i smöret och smaka av med salt och svartpeppar.
  9. Tillsätt delade färska fikon i såsen.

Ugnsrostad potatis

  1. Häll olja på en djup plåt tillsammans med potatisen.
  2. Krydda med salt och peppar och rosta i ugn på 200 grader i en halv timme.

Vårprimörer

  1. Stek sockerärterna tillsammans med smör i en kastrull krydda med salt.

Vintips från Malin
Bouchard Pinot Noir, 82531, 72:-