Ankbröst med fikon och vårprimörer

Ankbröst med fikon och vårprimörer
Foto: TV4

Ankbröst med fikon och vårprimörer

0

21 ingredienser

1h 30 min

En festmåltid med ankbröst och fikon

Vintips från Malin
Bouchard Pinot Noir, 82531, 72:-

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner4

Ankbröst

  • 4 ankbröst
  • 1-2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 1 msk rapsolja

skysås

  • 1 dl balsamicovinäger, med fikonsmak
  • 4 soltorkade fikon, hackade
  • 3 msk strösocker
  • 2 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad kycklingfond
  • 2 msk smör
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 4 färska fikon

Ugnsrostad potatis

  • 1 kg nypotatis / mandelpotatis
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar

Vårprimörer

  • 500 g sockerärtor
  • 1 msk smör
  • salt

Gör så här

  1. Ankbröst
    Ruta skinnsidan på ankbrösten med en vass kniv.
  2. Salta och peppra.
  3. Bryn sedan ankbrösten på båda sidor, först med fettsidan nedåt i smör och rapsolja i en het stekpanna, cirka 3 minuter per sida.
  4. Lägg över dem i en ugnssäker form.
  5. Stick in en digital köttermometer i det ena ankbröstet.
  6. Sätt in formen i nedre delen av ugnen på 125 grader och stek tills innertemperaturen är 67-68 grader, cirka 45 minuter.
  7. Täck med folie och låt vila 15 minuter.
  8. Skysås
    Lägg vinäger och fikon till såsen i en skål.
  9. Täck över med plast och låt stå en stund.
  10. Lägg över de blötlagda fikonen i en kastrull.
  11. Tillsätt strösocker, vatten och kycklingfond.
  12. Koka såsen simmig på medelvärme, cirka 15 minuter.
  13. Sila såsen genom en grovmaskig sil.
  14. Häll tillbaka i kastrullen.
  15. Vispa i smöret och smaka av med salt och svartpeppar.
  16. Tillsätt delade färska fikon i såsen.
  17. Ugnsrostad potatis
    Häll olja på en djup plåt tillsammans med potatisen.
  18. Krydda med salt och peppar och rosta i ugn på 200 grader i en halv timme.
  19. Vårprimörer
    Stek sockerärterna tillsammans med smör i en kastrull krydda med salt.