Petite Fondue à la Genevoise

Petite Fondue à la Genevoise
Foto: tv4

Petite Fondue à la Genevoise

3

13 ingredienser

15 min

Ostfondue med klassiska tillbehör

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl torrt vitt vin
  • citron, pressad
  • 200 g gruyèreost, riven
  • 200 g emmentalerost, riven
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 msk kirschwasser
  • 0,5 krm salt
  • 0,25 tsk malen muskot

Tillbehör

  • vitt bröd, tärnat
  • 4 torkade aprikoser, skivade
  • 4 cornichons
  • 4 skivor lufttorkad skinka

Gör så här

  1. Skär vitlöken mitt itu och gnid fonduegrytans insida med halvorna.
  2. Häll i vinet och citronsaften (ett tryck på citronen, inte mer) och värm långsamt.
  3. Tillsätt ostarna, lite i taget, och rör hela tiden tills alltsammans smält. Blanda samman maizena och kirsch och rör ner i grytan när osten börjar bubbla. Sjud i 2-3 minuter under omrörning.
  4. Tillsätt kryddorna, smaka av och servera med brödtärningar att doppa, och övriga tillbehör för att pigga upp smaklökarna.