Västerbottensglass med hjortronmylta

västerbottensglass
Foto: tv4

Västerbottensglass med hjortronmylta

Av: Malin - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

9 ingredienser

15 min + 3h frysning

En svensk pärla - glass med västerbottensost och hjortronmylta.

Detta recept kommer från tv-programmet Halv åtta hos mig och är komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner ger ca 4 dl mylta)

Västerbottenglass

  • 100 g Västerbottensost
  • 3 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 äggvitor

Hjortronmylta

  • 250 g frysta hjortron
  • 0,5 vaniljstång
  • 125 g strösocker

Gör så här

Västerbottenglass

  1. Riv osten ganska grovt.
  2. Vispa äggulor och socker fluffigt.
  3. Vispa grädde med vaniljsocker.
  4. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  5. Blanda osten med de vispade gulorna och grädden. Vänd till sist ner äggvitorna. Häll i form och frys i minst 3 timmar. Ta fram 15-20 minuter innan servering.

Hjortronmylta

  1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.#
  2. Lägg hjortron, socker och vaniljfrön i en bunke. Rör försiktigt så att hjortronen inte går sönder, låt stå i kyl i minst en timme. Rör försiktigt med jämna mellanrum.#

Servering

  1. Servera västerbottensglassen med hjortronmyltan.