Lyxig kycklingleverpastej med cognac och tranbär

POPULÄRT
Lyxig kycklingleverpastej med cognac och tranbär
Foto: TV4/Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Lyxig kycklingleverpastej med cognac och tranbär

13

8 steg att laga

14 ingredienser

45 min + blötläggning och kylning

Den här bredbara och jättegoda pastejen är ett återkommande inslag på Ernsts julbord som ingen i hans familj vill vara utan.

Ingredienser

  • 1 dl torkade tranbär
  • 0,5 dl cognac
  • 1 gul lök, liten
  • 1 klyfta vitlök
  • 450 g kycklinglever
  • 200 g osaltat smör
  • 1 kruka färsk timjan
  • 1 dl vispgrädde
  • ca 40 g pistagenötter, skalade
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Till garnering

  • torkade tranbär
  • pistagenötter

Gör så här

  1. Blötlägg tranbären i cognac minst 1 timme.
  2. Skär levern i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.
  3. Fräs lök, vitlök och lever på medelvärme i lite smör i en stekpanna.
  4. Finhacka timjan och tillsätt i pannan. Krydda med salt och peppar.
  5. Häll på cognacen men spara bären. Tillsätt grädden och låt koka ihop. Häll över i en matberedare och mixa till en slät kräm.
  6. Skär smöret i mindre bitar. Tillsätt lite smör i taget i matberedaren medan du fortsätter att mixa.
  7. Lägg upp i en skål och blanda med de blötlagda tranbären och pistagenötterna. Låt stå i kylen minst 3 timmar eller över natten. Då hinner den sätta sig och bli bredbar.
  8. Garnera med tranbär och pistagenötter vid servering.
TIPS!
läs mer
Marockansk morotssallad med örter, pistage och hummus

Skapa en sundare vardag!

Nystarta året med goda och hälsosamma recept

Läs mer