Lyxig kycklingleverpastej med cognac och tranbär

POPULÄRT
Lyxig kycklingleverpastej med cognac och tranbär
Foto: TV4/Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Lyxig kycklingleverpastej med cognac och tranbär

14 ingredienser

45 min + blötläggning och kylning

Den här bredbara och jättegoda pastejen är ett återkommande inslag på Ernsts julbord som ingen i hans familj vill vara utan.

Ingredienser

  • 1 dl torkade tranbär
  • 0,5 dl cognac
  • 1 gul lök, liten
  • 1 klyfta vitlök
  • 450 g kycklinglever
  • 200 g osaltat smör
  • 1 kruka färsk timjan
  • 1 dl vispgrädde
  • ca 40 g pistagenötter, skalade
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Till garnering

  • torkade tranbär
  • pistagenötter

Gör så här

  1. Blötlägg tranbären i cognac minst 1 timme.
  2. Skär levern i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.
  3. Fräs lök, vitlök och lever på medelvärme i lite smör i en stekpanna.
  4. Finhacka timjan och tillsätt i pannan. Krydda med salt och peppar.
  5. Häll på cognacen men spara bären. Tillsätt grädden och låt koka ihop.
  6. Häll över i en matberedare och mixa till en slät kräm.
  7. Skär smöret i mindre bitar. Tillsätt lite smör i taget i matberedaren medan du fortsätter att mixa.
  8. Lägg upp i en skål och blanda med de blötlagda tranbären och pistagenötterna. Låt stå i kylen minst 3 timmar eller över natten. Då hinner den sätta sig och bli bredbar.
  9. Garnera med tranbär och pistagenötter vid servering.